Letia Business Center na Targach TARBUD
Przebudowa i rozbudowa budynku, w którym obecnie znajduje się centrum konferencyjne Legnickiego Parku Technologicznego KGHM Letia S.A. będzie jednym z tematów XXVIII edycji Międzynarodowych Targów Budownictwa TARBUD we Wrocławiu. Autorzy projektu pokażą kompleks w ramach cyklu wykładów „Ciekawe obiekty, ciekawe realizacje”.
2014-03-25, 10:49

Kompleks Letia Business Center powstał na bazie zrewitalizowanych budynków dawnego szpitala miejskiego, położonego w ścisłym centrum Legnicy, w sąsiedztwie zabytkowej XIX – wiecznej zabudowy.  W trakcie niespełna dwóch lat przeprowadzono prace na terenie blisko 5 tysięcy m2 , obejmujące budynki, drogi dojazdowe, parkingi , chodniki i małą architekturę.  Dwa odrestaurowane gmachy oraz wybudowany od podstaw trzeci, połączono przeszklonym atrium, opartym na stalowej konstrukcji. - Dzięki temu Letia Business Center stała się jednym z najnowocześniejszych budynków w regionie wpisującym się w obecne trendy projektowania przyjaznej przestrzeni.  W trakcie wykładu opowiem szczegółowo o tworzeniu i realizacji koncepcji architektonicznej kompleksu Letia Business Center – od historii budynku, po przez skanowanie trójwymiarowe, aż po przyjęte rozwiązania materiałowe - podkreśla Anna Kościuk, architekt z wrocławskiej pracowni Archikon.

Licząca około 900 m 2 przestrzeń pod szklaną kopułą jest miejscem koncertów, konferencji naukowych, wystaw, bankietów, recitali oraz najważniejszych wydarzeń dla miasta i regionu. Walory wizualne oraz funkcjonalne rozwiązania architektoniczne budowli doceniło już jury X edycji konkursu na najlepszą budowlę 2012 roku, przyznając Letia Business Center tytuł Budowy Roku 2012.

Międzynarodowe Targi Budownictwa TARBUD odbędą się w dniach 28-30 marca 2014 roku w Hali Stulecia we Wrocławiu. Na XXVIII edycję targów przyjadą setki producentów, dostawców materiałów i usług budowlanych, wykonawców inwestycji, a także przedstawicieli instytucji finansujących i ubezpieczycieli. Jak co roku, będzie to okazja do zapoznania się z najnowszymi ofertami rynku oraz możliwość nawiązania interesujących kontraktów biznesowych. Podobnie jak w ubiegłym roku w targach wezmą także udział designerzy wnętrz oraz pracownie aranżacji krajobrazu.

Wykład architekt Anny Kościuk zaplanowany jest na pierwszy dzień targów, tj. piątek 28 marca 2014 roku, na godzinę 13.30  w sali konferencyjnej na terenie Hali Stulecia.