Cyfrowy Polsat jedną z najlepiej zarządzanych firm w Europie Środkowo-Wschodniej
Cyfrowy Polsat – największa w Polsce grupa medialno-telekomunikacyjna posiadająca 6 mln klientów kontraktowych i świadcząca 16,3 mln usług: telefonii komórkowej, płatnej telewizji i dostępu do Internetu – został już po raz drugi wyróżniony przez brytyjski magazyn finansowy „Euromoney” w rankingu „Best Managed Companies in Central & Eastern Europe 2015” („Najlepiej zarządzane firmy w Europie Środkowo-Wschodniej 2015”) opublikowanym we wrześniowym numerze.
2015-09-14, 17:57

Mając na uwadze siłę rynkową, rentowność, potencjał rozwoju oraz jakość zarządzania i przychodów, 447 analityków z wiodących banków i ekspertów rynku finansowego wskazało na potrzeby rankingu czołowe według nich firmy z Europy Środkowo-Wschodniej.

Cyfrowy Polsat został wybrany najlepiej zarządzaną firmą w sektorze telekomunikacji oraz zajął 8 miejsce w klasyfikacji generalnej regionu Europy Środkowo-Wschodniej.

To dla nas bardzo ważne wyróżnienie, w szczególności, że przedstawiciele rynku finansowego oceniali między innymi strategie rozwoju spółek, konsekwencję firm w ich realizacji, transparentność działań i przejrzystość sprawozdań finansowych oraz dostępność najwyższej kadry zarządzającej, czyli aspekty, które także dla nas, jako spółki giełdowej, są bardzo istotne i stanowią stały element naszej polityki komunikacyjnej – skomentował Tomasz Gillner-Gorywoda, Prezes Zarządu w Cyfrowym Polsacie S.A. oraz Dyrektor Generalny w Polkomtelu Sp. z o.o.

W II kwartale br. Grupa Kapitałowa Cyfrowy Polsat w wyniku konsekwentnej realizacji strategii odnotowała istotny wzrost liczby użytkowników programu smartDOM i usługi mobilnego dostępu do Internetu oraz świetne wyniki segmentu nadawania i produkcji telewizyjnej. Realizacja powyższych celów operacyjnych przyniosła efekt w postaci solidnych wyników finansowych – 2,47 mld zł przychodów, 977 mln zł EBITDA, 39,6% marży EBITDA i 1,491 mld zł wolnych przepływów pieniężnych.

źródło: grupapolsat.pl