Opel Vivaro Surf Concept: luksusowy van do sportu i rekreacji
Różnorodność wersji: światowa premiera rekreacyjnej osobowej odmiany Vivaro. Atrakcyjny wygląd i wykończenie: dwukolorowy lakier nadwozia, skórzane elementy wnętrza. Przestronny: miejsce nawet dla 6 osób i na dużą ilości sprzętu sportowo-rekreacyjnego. Mocny: silnik 1.6 BiTurbo CDTI rozwijający moc 103 kW/140 KM i maksymalny moment obrotowy 340 Nm. Inteligentne rozwiązania: zawieszenie pneumatyczne obniżające wysokość pojazdu do 1,90 metra. Wygodny: wyposażenie klasy premium oraz praktyczne i innowacyjne detale
2015-09-14, 10:25

Rüsselsheim/Frankfurt. Opel Vivaro wkracza do segmentu luksusowego. Rok po wprowadzeniu na rynek nowego lekkiego pojazdu użytkowego średniej wielkości, którego zamówiono już około 90 000 egzemplarzy, firma Opel prezentuje Vivaro Surf Concept. Ta elegancka wersja osobowa jest idealna dla użytkowników uprawiających sport. Opel Vivaro Surf Concept oferuje miejsce dla 5 lub 6 osób (w zależności od konfiguracji foteli), które mogą zabrać ze sobą sprzęt sportowo-rekreacyjny. Na przykładzie furgonu z podwójną kabiną pokazano, że imponującą ładowność można połączyć z wysokim poziomem komfortu i elegancką stylistyką. Koncepcyjna wersja jest także wyjątkowo praktyczna. Osobny przedział ładunkowy ma kubaturę 3,2 m3, a w wersji z długim rozstawem osi — nawet 4 m3. Opel Vivaro Surf Concept doskonale nadaje się więc do transportu mokrego lub zabrudzonego sprzętu po wyprawie na plażę lub w góry bez zmniejszenia komfortu pasażerów. Pierwsza w historii edycja tego modnego sportowo-rekreacyjnego pojazdu zadebiutuje podczas Międzynarodowego Salonu Motoryzacyjnego we Frankfurcie (17–27 września). Będzie ją można obejrzeć na stoisku firmy Opel oznaczonym numerem D09 w hali 8.0.

„Vivaro Surf Concept jest idealnym pojazdem dla dużych rodzin lub grup przyjaciół. Koncepcyjny prototyp produkcyjny z podwójną kabiną oferuje miejsce nawet dla 6 osób. Obszerna przestrzeń ładunkowa z licznymi praktycznymi detalami znajduje się za drugim rzędem foteli. Sportowa stylizacja nadwozia oraz liczne elementy wyposażenia podnoszące komfort, w tym ultranowoczesny system multimedialny IntelliLink, sprawiają, że jest to elegancki i przestronny furgon. Vivaro Surf Concept jest doskonałą alternatywą dla osób, które potrzebują czegoś większego niż zwykły samochód osobowy, ale nie chcą rezygnować z komfortu” — powiedział Steffen Raschig, dyrektor działu pojazdów użytkowych w firmie Opel.

Nawet 6 miejsc i duża przestrzeń ładunkowa: duży i stylowy samochód rekreacyjny

Prototyp produkcyjny Vivaro Surf Concept przyciąga wzrok błyszczącym miedziano-białym lakierem i okleiną z folii na nadwoziu. Aluminiowe felgi Irmscher podkreślają jego sportowo-elegancki styl. Prawdziwe zalety luksusowego furgonu ujawniają się jednak dopiero po otwarciu drzwi i klapy bagażnika, którą można podnieść ręcznie lub korzystając z udogodnień systemu bezkluczykowego. W Vivaro Surf Concept zmieści się naprawdę duży ładunek. Sprzęt narciarski, snowboardy, deski surfingowe lub rowery — przestrzeń ładunkowa pięciometrowego pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej 2,9 tony sprosta wszelkim oczekiwaniom.

Również i w tej części samochodu nie brakuje praktycznej elegancji: w podłodze zamontowano nowo zaprojektowany system prowadnic, a pod drugim rzędem foteli, na całej szerokości, znajduje się schowek na drobne przedmioty. We wnętrzu wyposażonym przez specjalistów z firmy Snoeks Automotive panuje przyjemny klimat, który tworzy niebieskie oświetlenie w bocznych ściankach i podsufitce. Użytkownicy, którzy nie potrafią zdecydować się, czy wolą wyprawę nad morze, czy turystykę rowerową, mogą połączyć jedno z drugim: Vivaro Surf Concept ma na dachu specjalny uchwyt na deskę surfingową, dzięki któremu entuzjaści surfingu mogą zabrać na wakacje swój ulubiony sprzęt.

IntelliLink, asystent parkowania i podgrzewane fotele: komfort jak w samochodzie osobowym

Eleganckie, a przede wszystkim funkcjonalne wyposażenie zastosowano w całym przedziale pasażerskim: pakiet Irmscher Tourer, dostępny także w standardowym Vivaro, obejmujący wykończenie boków, deski rozdzielczej i dźwigni zmiany biegów wysokogatunkową skórą z kontrastującymi srebrnymi przeszyciami, nadaje wnętrzu Vivaro Surf Concept wyrafinowany wygląd samochodu osobowego. Wysokiej klasy welurowa wykładzina, która bardzo skutecznie tłumi dźwięki docierające z zewnątrz w czasie jazdy, sprawia, że wnętrze Vivaro staje się przytulniejsze i cichsze. Nowa automatyczna klimatyzacja zapewnia idealną temperaturę w pojeździe. Luksusowy van może być również wyposażony w ogrzewanie parkingowe. Pasażerowie podróżujący w drugim rzędzie foteli mogą wygodnie dostać się do środka przez przesuwane drzwi po obu stronach pojazdu.

Kierowca Vivaro Surf Concept może natomiast liczyć na bogate wyposażenie z zakresu bezpieczeństwa i wspomagania prowadzenia pojazdu oraz systemy multimedialne. Czujniki zmierzchu i deszczu oraz światła przeciwmgielne zapewniają doskonałą widoczność. W światłach do jazdy dziennej zastosowano energooszczędne diody świecące. Elektrycznie sterowane lusterka, a także przednie fotele, są podgrzewane. Asystent parkowania i kamera cofania pomagają uniknąć zarysowań nadwozia przy manewrowaniu, a ogranicznik prędkości pilnuje, żeby kierowca nie rozpędził się bardziej, niż by sobie tego życzył.

Najnowsza wersja systemu IntelliLink Navi 50 dostarcza informacji o ruchu drogowym, pomagając omijać korki. System multimedialny jest wyposażony w odbiornik komunikatów TMC (Traffic Message Channel), moduły umożliwiające korzystanie z telefonu w trybie głośnomówiącym i odbiór strumieniowej transmisji dźwięku przez Bluetooth oraz zestaw map Europy. System można obsługiwać przez siedmiocalowy ekran dotykowy lub za pomocą poleceń głosowych Siri Eyes Free. Aplikacja aha® umożliwia między innymi odbiór internetowych stacji radiowych i audiobooków, a także korzystanie z Facebooka i Twittera. Vivaro Surf Concept jest również wyposażony w stabilne i szybkie łącze z Internetem przez punkt dostępowy Wi-Fi.

Gotowy do produkcji prototyp z mocnym silnikiem i zawieszeniem pneumatycznym

Pod maską samochodu można znaleźć ultranowoczesną technologię, w tym silnik BiTurbo CDTI o mocy 103 kW/140 KM. Rozwija on maksymalny moment obrotowy 340 Nm i rozpędza Vivaro Surf Concept nawet do 180 km/h. Wersja ecoFLEX z systemem Start/Stop zużywa tylko 6,1 oleju napędowego na 100 kilometrów, co odpowiada emisji 160 gramów CO2 na kilometr (wartości wstępne). Opel Vivaro Surf Concept jest więc nie tylko ekstrawaganckim, ale także wyjątkowo ekonomicznym pojazdem służącym rozrywce i rekreacji. Dodatkowy komfort to także zasługa rozwiązań zastosowanych w zawieszeniu. Pneumatyczne zawieszenie tylnej osi skutecznie tłumi wszelkie wstrząsy, zapewniając wysoki komfort podróżowania. Ponadto w połączeniu ze skróconymi sprężynami zmniejsza ono także wysokość pojazdu o około 7 centymetrów, do 1,90 metra, dzięki czemu Vivaro Surf Concept mieści się na większości wielopoziomowych parkingów.

Przestronny i komfortowy Opel Vivaro Surf Concept zostanie zaprezentowany na Międzynarodowym Salonie Motoryzacyjnym we Frankfurcie, a wkrótce trafi do produkcji seryjnej jako „edycja limitowana”.

źródło: media.gm.com