Grupa ASBUD buduje silną pozycję rynkową
Grupa ASBUD dynamicznie zwiększa udział w polskim rynku nieruchomości, poszerzając swój portfel inwestycji
2014-10-07, 16:32

Grupa ASBUD prowadzi z sukcesem działalność na polskim rynku nieruchomości od 1997 roku. Deweloper zrealizował dotychczas szereg inwestycji mieszkaniowych na terenie Warszawy i jej okolic, w których oddane zostało do użytku tysiące mieszkań. Bazując na swoim międzynarodowym doświadczeniu w realizacji inwestycji w różnych segmentach rynku, Grupa od kilku lat rozwija w Polsce aktywność w segmencie biurowym.

ASBUD posiada portfolio inwestycji mieszkaniowych i biurowych znajdujących się na różnym etapie realizacji. W tym roku Grupa ASBUD, przejęła pozostałe 50 proc. udziałów od CPI (wcześniej Grupa Ablon) i stała się wyłącznym właścicielem  kompleksu biurowego klasy A - Karolkowa Business Park - oferującego ok. 17.852 mkw. powierzchni najmu (NLA). Ponadto firma zakupiła działkę pod inwestycję mieszkaniową zlokalizowaną w warszawskiej dzielnicy Żoliborz, przy ul. Powązkowskiej 13 B o powierzchni 18.000 mkw., pozwalającą na realizację ok. 400 mieszkań.

Grupa ASBUD posiada obecnie ok. 100.000 mkw. powierzchni biurowych i mieszkaniowych, które częściowo są w realizacji. Grupa zamierza co najmniej podwoić posiadane zasoby w najbliższej perspektywie.

- Biorąc pod uwagę doświadczenie Grupy na rynku lokalnym i międzynarodowym, osiągnięcia oraz aktualnie posiadane zasoby i planowaną ekspansję inwestycyjną, jesteśmy zdeterminowani zająć w najbliższych latach kluczową pozycję wśród naszych najlepszych konkurentów. Przyjęta przez nas strategia inwestycyjna daje już pozytywne, widoczne efekty i mamy nadzieję, że pozwoli nam to utrzymać dominującą i kluczową pozycję pośród wiodących firm na polskim rynku deweloperskim - powiedział Raied Tanous, dyrektor zarządzający Grupy ASBUD.

ASBUD należy do dwóch międzynarodowych grup deweloperskich o mocno ugruntowanej i stabilnej pozycji na światowym rynku nieruchomości Shikun & Binui i STR Real Estate Group.