HP wprowadza nowe serwery ProLiant Gen9
Koncern HP poinformował o wprowadzeniu na rynek nowej oferty serwerów HP ProLiant Generation 9 (Gen9), które będą wspierać rozwój działalności biznesowej, pomogą klientom obniżyć koszty, uprościć infrastrukturę informatyczną oraz przyśpieszą świadczenie usług informatycznych. Dzięki konstrukcji zapewniającej optymalizację obciążeń i wyposażeniu w nowe technologie oferta serwerów Gen 9 wspomaga bardziej zaawansowaną wizję rozwiązań obliczeniowych HP, która wyznacza przyszłość technologii centrów przetwarzania danych.
2014-09-18, 09:43

Działy informatyki są ograniczane przez możliwości tradycyjnych centrów przetwarzania danych i architektur serwerowych. Jednocześnie wywiera się na nie coraz większą presję, aby szybko i efektywnie udostępniały więcej aplikacji i usług, a także przechowywały i udostępniały rosnące w wykładniczym tempie ilości danych, obniżając przy tym koszty. Nowe serwery HP ProLiant Gen9 zaprojektowano z myślą o sprostaniu tym wyzwaniom ― mogą one udostępniać elastyczne, skalowalne zasoby obliczeniowe, dostosowane do celów biznesowych firm. Serwery te w połączeniu z usługami technologicznymi HP pomogą klientom wykorzystywać możliwości innowacji obliczeniowych, umożliwiając im jednocześnie bezproblemowe przejście z infrastruktury tradycyjnej na „Nowy Styl IT”.

Nowa oferta serwerów HP ProLiant Gen9 to ważny punkt zwrotny w strategii HP. Pozwala ona zaspokoić zapotrzebowanie działów informatyki na dużą pulę zasobów do przetwarzania, które można zlokalizować w dowolnym miejscu i skalować odpowiednio do potrzeb obsługi dowolnych obciążeń, zapewniając jednocześnie pełną dostępność tych zasobów. Serwery są zoptymalizowane pod kątem konwergencji oraz środowisk opartych na chmurze i zdefiniowanych programowo. Wyposażono je m.in. w następujące innowacje technologiczne:

• Unikatowe HP akceleratory PCI i technologia HP DDR4 SmartMemory, które zwiększają moc obliczeniową,

• konwergentne zarządzanie serwerami, pamięcią masową i rozwiązaniami sieciowymi, aby umożliwić wdrożenie koncepcji „centrów danych zrealizowanych w oparciu o oprogramowanie” (software defined enterprise),

• szybsze konfigurowanie, monitorowanie i serwisowanie oprogramowania wbudowanego za pomocą niezawodnych, bezpiecznych i innowacyjnych rozwiązań do zarządzania, w tym interfejsów programowania API UEFI i RESTful przeznaczonych do obsługi hybrydowych środowisk przetwarzania w chmurze,
  • akceleratory PCIe, rozwiązanie HP SmartCache oraz adaptery HP FlexFabric, które zapewniają większą wydajność.

„Dynamiczny rozwój technologii mobilnych, przetwarzania w chmurze, mediów społecznościowych i wielkich zbiorów danych (Big Data) generuje zapotrzebowanie na nowe podejście do centrów przetwarzania danych oraz ich głównych rozwiązań obliczeniowych, czyli serwerów, co zapewni przedsiębiorstwom lepsze wyniki finansowe” powiedział Antonio Neri, wiceprezes HP oraz dyrektor działu serwerów i rozwiązań sieciowych. „HP wykreował przed 25 laty rynek serwerów x86. Od tego czasu firma zajmuje czołową pozycję na tym rynku dzięki innowacjom, które radykalnie przekształciły oblicze centrów przetwarzania danych, takim jak systemy HP Moonshot i HP Apollo. Dziś budujemy podwaliny pod następne ćwierćwiecze, wprowadzając na rynek serwery HP ProLiant Gen9 oraz technologię obliczeniową łączącą w sobie najlepsze cechy tradycyjnej infrastruktury informatycznej i środowisk przetwarzania w chmurze. Pozwoli to w pełni urzeczywistnić koncepcję centrów danych zrealizowanych w oparciu o oprogramowanie”.

Oferta serwerów HP ProLiant Gen9 jako źródło nowych możliwości obliczeniowych

Oferta serwerów HP ProLiant Gen9, przeznaczona specjalnie do obsługi nowoczesnych obciążeń, będzie w stanie pomóc przedsiębiorstwom w osiąganiu kluczowych celów biznesowych. Należy do nich udostępnianie pracownikom i klientom nowych usług mobilnych w ciągu kilku minut, przekształcanie unikatowych danych na temat specyficznych zachowań klientów w informacje przydatne w działaniu w ciągu paru sekund oraz wykorzystywanie możliwości biznesowych w czasie rzeczywistym.

Oferta serwerów HP ProLiant Gen9 obejmuje cztery kategorie architektury ― architektura typu blade, architektura stelażowa, architektura typu wieża oraz serwery skalowalne. Zapewni to przedsiębiorstwom następujące możliwości:

potrojenie mocy obliczeniowej oraz wzrost efektywności obsługi różnego typu obciążeń przy niższym całkowitym koszcie posiadania dzięki optymalizacji i automatyzacji projektowania(1);

• przyspieszenie świadczenia usług informatycznych oraz nawet 66 razy szybsze udostępnianie infrastruktury w przypadku połączenia z funkcjami konwergentnego zarządzania oferowanymi przez platformę HP OneView, które zostaną udostępnione pod koniec tego roku(2);
  • stymulowanie rozwoju działalności biznesowej poprzez nawet czterokrotne zwiększenie wydajności obsługi aplikacji o znaczeniu krytycznym dzięki unikatowym innowacjom HP z zakresu pamięci masowej i operacyjnej oraz rozwiązań sieciowych(3).

„Dzięki rozwiązaniom obliczeniowym HP jesteśmy w stanie obsługiwać miliony transakcji dziennie, wdrażać serwery w środowiskach zwirtualizowanych w ciągu paru sekund oraz udostępniać aplikacje w ciągu kilku minut, co pomoże nam zaspokoić nasze przyszłe potrzeby” powiedział Harry Gunsallus, wiceprezes i dyrektor ds. informatyki w banku Redstone Federal Credit Union. „Pozwoliło nam to skrócić czas opracowywania i wdrażania aplikacji mobilnych średnio do 90 dni, czyli o 30%. A nasz podmiot zależny, Redstone Consulting Group LLC, zajmujący się doradztwem w zakresie technologii i oprogramowania, odnotował wzrost przychodów o 50% w ujęciu rocznym”.

Szczegółowe informacje na temat serwerów HP ProLiant Gen9 zostały przedstawione na konferencji Intel Developers Forum, która odbywa się w dniach 9–11 września w San Francisco.

Ceny i dostępność

Nowe serwery HP ProLiant Gen9 będą dostępne w sprzedaży w HP oraz w sieci partnerów handlowych firmy od 8 września br. Dział usług finansowych HP (HP Financial Services) będzie oferować elastyczne propozycje inwestycyjne i rozwiązania w zakresie migracji, w tym usługi unowocześniania technologii, wymiany starszych systemów na nowsze, zapewniania możliwości równoczesnego korzystania ze starszych i najnowszych rozwiązań (dual usage) oraz usługi migracji(4). Ceny będą się różnić w zależności od modelu i konfiguracji przygotowanych dla klientów.

Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.hp.com/go/ComputeEra.

W dniach 2–4 grudnia w Barcelonie odbędzie się jedna z najważniejszych konferencji dla klientów HP z regionu Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki pod nazwą HP Discover.