Naukowe fenomeny w Poznań City Center
Jak działa kołyska Newtona, dlaczego powstaje iluzja ciężaru, czego uczy nas nurek Kartezjusza – to pytania, na które będzie można znaleźć odpowiedzi od 15 do 28 września podczas interaktywnej wystawy „Naukowe fenomeny” w Poznań City Center. Na zwiedzających czekać będą eksponaty, które pozwolą poznać działania praw fizyki. Wstęp na wystawę jest bezpłatny.
2014-09-15, 18:57

„Naukowe fenomeny” to zbiór interaktywnych eksponatów przybliżających prawa fizyki z najstarszego instytutu naukowego w niemieckim Flensburgu. Dla zwiedzających będzie udostępnionych 15 samoobsługowych wysp ulokowanych w przestrzeni PCC. Każdy kto w dniach od 15 do 28 września odwiedzi Poznań City Center będzie mógł osobiście sprawdzić na jakich zasadach działają m.in: tor jednoczasowy, lej grawitacyjny, czy wahadło Newtona. Na klientów pragnących poznać bliżej niesamowite wynalazki będzie czekał kustosz wystawy, który przybliży im tajniki poszczególnych eksponatów.

„Naukowe fenomeny” zaplanowaliśmy przede wszystkim  z myślą o dzieciach i młodzieży szkolnej. Uważam, że taka wystawa w przystępny i atrakcyjny sposób tłumaczy skomplikowane prawa fizyki – komentuje Norbert Fijałkowski, Dyrektor Centrum

Wystawę Naukowe fenomeny będzie można zwiedzać w dniach od 15 do 28 września w godzinach otwarcia centrum. Interaktywne wyspy będą zainstalowane w przestrzeni całej galerii, na wszystkich poziomach. Wstęp na wystawę jest bezpłatny.