Aplikacje mobilne zmieniają nasze życie
Jeszcze 10 lat temu telefony komórkowe służyły przede wszystkim do rozmów. Obecnie to kombajny multimedialne, umożliwiające robienie zdjęć, nagrywanie filmów, słuchanie muzyki czy korzystanie z Internetu i serwisów społecznościowych. Rynek został opanowany przez urządzenia mobilne, takie jak smartfony, phablety czy tablety, które w zależności od zapotrzebowania mogą zmienić się w narzędzie pracy lub rozrywki. Wszystko to dzięki rosnącej liczbie aplikacji, dzięki którym można nauczyć się języków, zamówić pizzę czy taksówkę, zdalnie sterować dronem, a nawet firmą.
2014-09-10, 22:08

We współczesnym społeczeństwie informacyjnym coraz trudniej obejść się bez Internetu, który stanowi kopalnię wiedzy i rozrywki. Sieć pozwala na bieżący kontakt ze znajomymi, zapewnia dostęp do aktualnych wiadomości oraz ułatwia wiele codziennych czynności, takich jak zakupy, wizyta u lekarza czy załatwienie sprawy w banku. Nic więc dziwnego, że ludzie dążą do zapewnienia sobie stałego i wygodnego dostępu do Internetu, niezależnie od czasu i miejsca, w którym się aktualnie znajdują. Mobilność nie jest już chwilową modą, ale stanowi jeden z głównych trendów technologicznych, które wyznaczają obecne kierunki rozwoju. Urządzenia, aplikacje i usługi mobilne mają ułatwiać i usprawniać codzienne życie.

Urządzenia mobilne stają się coraz bardziej popularne również na polskim rynku. Producenci tabletów przewidują, że w tym roku nastąpi co najmniej 5% wzrost sprzedaży produktów tego typu. W ofercie wielu sklepów są również dostępne phablety, czyli niewielkie tablety, które umożliwiają wykonywanie rozmów telefonicznych, oraz urządzenia hybrydowe, stanowiące połączenie funkcjonalności tabletu i laptopa. Z kolei jedna czwarta telefonów w Polsce to smartfony, jednak już w przyszłym roku mogą stanowić one nawet ponad 60% rynku. Oznacza to, że nasz kraj może stać się najbardziej rozwijającym się rynkiem dla tego typu urządzeń w Europie Środkowo-Wschodniej. Jak wynika z raportu Generation Mobile 2013, ze smartfonów najczęściej korzystają osoby młode, zaś przeciętny użytkownik to zazwyczaj mężczyzna w wieku do 35 lat, o wykształceniu średnim, zamieszkujący miasto powyżej 20 tys. mieszkańców. Nowoczesne telefony komórkowe nadal wykorzystywane są do dzwonienia i wysyłania smsów, jednak stały się też przedmiotem codziennego użytku w pracy i w domu. Użytkownicy używają smartfonów do korzystania z serwisów społecznościowych i informacyjnych, grania, oglądania filmów video, czytania książek, a także dokonywania zakupów i płatności. Jednak najpopularniejszą czynnością jest robienie zdjęć i nagrywanie filmów.

W korzystaniu z urządzeń mobilnych pomagają płatne i darmowe aplikacje, których dla najbardziej powszechnych systemów Android i iOS jest już obecnie niemal 1 400 000 000. Najpopularniejsze z nich związane są z rozrywką, informacjami oraz mediami społecznościowymi. Dzięki iTunes, Spotify czy Deezer użytkownicy urządzeń mobilnych mają dostęp do bogatych bibliotek muzycznych. Na specjalnych platformach możliwe jest oglądanie najnowszych seriali i filmów. Fani mobilnych gier mają do dyspozycji tysiące tytułów, zarówno tych prostych, jak i olśniewających grafiką 3D. W ostatnich latach fenomenem stała się gra Angry Birds, która podbiła serca graczy na całym świecie i w tym roku uzyskała 2 miliardy pobrań. Osoby szukające w swoim urządzeniu mobilnym najświeższych wiadomości z całego świata mogą skorzystać z serwisów takich jak Flipboard oraz Yahoo News Digest. Informacyjne aplikacje mobilne przygotowały również polskie media, takie jak TVN24, Gazeta Wyborcza, Interia.pl a nawet Radio Maryja. Urządzenia mobilne wykorzystywane są również do komunikacji z innymi użytkownikami Internetu. Stąd do najpopularniejszych aplikacji należą mobilne wersje serwisów społecznościowych, takich jak Facebook, Twitter czy LinkedIn.

Dostęp do Internetu, a także wyposażenie większości urządzeń mobilnych w system GPS sprawia, że stają się one przydatne podczas podróżowania. Smartfon lub tablet może zmienić się w wygodną mapę elektroniczną, nawigację samochodową lub wyszukiwarkę połączeń komunikacji miejskiej. Obecnie coraz popularniejsze staje się również zamawianie taksówki poprzez bezpłatne aplikacje. Rozwiązania proponowane m.in. przez EcoCar eliminują konieczność pośrednictwa centrali telefonicznej w kontakcie pomiędzy klientem a kierowcą, skracając czas oczekiwania na taksówkę. Korzystanie z aplikacji nie wymaga od klienta znajomości numeru telefonu firmy taksówkarskiej czy adresu pod którym się znajduje, gdyż jego pozycja jest identyfikowana przez nadajnik GPS w urządzeniu mobilnym.

Mobilne aplikacje wspomagają użytkownika również w innych płaszczyznach życia codziennego. Listonic umożliwia planowanie i dokonywanie zakupów spożywczych, zawiera też listę przepisów kulinarnych, z których można czerpać inspiracje. W przypadku braku czasu na przygotowanie posiłku, aplikacje takie jak FoodPanda czy PizzaPortal pozwalają na zamawianie jedzenia pod wskazany adres w kilkuset miastach w Polsce. Zakupy inne niż spożywcze można realizować za pomocą mobilnych wersji platform Ceneo, Nokaut czy Allegro. Dla łowców okazji dostępne są również aplikacje umożliwiające dostęp do aktualnych ofert i promocji w sklepach. Gdy po udanych zakupach przyjdzie czas na podliczenie wydatków, można pójść w ślady niemal 3 milionów osób w Polsce i skorzystać z oferty bankowości mobilnej, przygotowanej przez większość banków obecnych na rynku. Jeśli jednak stan konta spowoduje skok ciśnienia krwi, odpowiednia aplikacja wskaże metody radzenia sobie z nadciśnieniem tętniczym. W umówieniu się do specjalisty pomoże natomiast ZnanyLekarz.

Osoby, które wraz z urządzeniami mobilnymi chcą rozwijać swoje pasje, również znajdą odpowiednie dla siebie aplikacje. Dzięki wielu z nich można nauczyć się rysunku, gry na gitarze, keybordzie lub spróbować swoich sił jako DJ. Dla amatorów fotografii dostępne są setki programów do robienia i edycji zdjęć, jak na przykład popularny Instagram, Snapseed czy Pixlr-o-matic. Dzięki aplikacjom można również sterować specjalnie do tego przystosowanymi modelami latającymi i dronami. Dla aktywnych fizycznie przeznaczone są rozwiązania służące jako osobisty trener, które podpowiadają, jakie należy wykonywać ćwiczenia oraz analizują dokonania użytkownika.

Aplikacje mogą być również wykorzystywane do mierzenia własnego nastroju, zdolności intelektualnych, długości snu, ilości kalorii przyjętych w ciągu dnia lub stopnia aktywności fizycznej. Zjawisko tzw. self-trackingu w opinii jego zwolenników umożliwia optymalizację nawyków, uczy motywacji i dyscypliny, szczególnie jeśli celem jest poprawa kondycji fizycznej.

Ogromna ilość aplikacji mobilnych sprawia, że każdy użytkownik smartfona czy tabletu może znaleźć odpowiedni dla siebie program. Rynek urządzeń, aplikacji i usług mobilnych nieustannie się rozwija, dlatego można mieć pewność, że jeszcze nie raz zaskoczy użytkowników, dostarczając im niejednokrotnie praktycznych i pomysłowych udogodnień.

Autorem wypowiedzi jest Aneta Ogrodniczek, Prezes zarządu EcoCar.