Rekordowy rok jęczmienia browarnego
Żniwa za nami, a więc nadeszła pora na podsumowanie całego sezonu uprawy jęczmienia browarnego – podstawowego surowca do produkcji słodu jęczmiennego wytwarzanego przez Danish Malting Group Polska.
2014-09-09, 22:43

Łagodna zima oraz wczesna wiosna stworzyły optymalne warunki dla wegetacji zbóż ozimych oraz jarych. Pierwsze siewy jęczmienia jarego nastąpiły już w lutym, dzięki czemu okres wegetacji roślin został wydłużony o cztery tygodnie, co wpłynęło korzystnie na ich rozwój i plonowanie.

- Można powiedzieć, że mamy rekordowy rok – komentuje Marcin Siemion, Prezes Zarządu DMG Polska. - Planujemy skupić 135 tys. ton jęczmienia, co w pełni zabezpieczy zapotrzebowanie grupy do następnych zbiorów. Mamy w 100% zaspokojone potrzeby poprzez dostawy od producentów krajowych. To jest dla nas bardzo ważny element związany ze strategią polityki dostaw ukierunkowaną na polskich rolników. -

Jak twierdzi Dyrektor ds. Zakupów Rafał Horodyski, nie ma obawy, że partnerzy Grupy DMG Polska będą mieli problemy z nadwyżkami wyprodukowanego zboża wykraczającymi poza zakontraktowane ilości. - Zebrane zboże będzie skupione w 100% - zapewnia .

Na podkreślenie zasługują bardzo dobre techniczne warunki towarzyszące skupowi. Rolnicy nie muszą przetrzymywać zboża w swoich magazynach, plon jest dostarczany do obu zakładów Grupy – w Sierpcu i w Strzegomiu - wprost pola. Sprawny odbiór umożliwiają nowoczesne urządzenia i praca przez dwadzieścia cztery godziny i siedem dni w tygodniu.

W mijającym sezonie dostawcy DMG Polska oraz Słodowni Strzegom - dwóch spółek wchodzących w skład Grupy – uprawiali jęczmień ozimy znanej odmiany Malwinta oraz nowej, Salamandre. Rok 2014 okazał się rekordowy w plonowaniu jęczmienia ozimego - Malwinta plonowała średnio 7,8 t/ha, a Salamandre 9,8 t/ha. Daje to wyniki o 8 % większe od zakładanych. W jęczmieniu jarym jako pierwszą należy wskazać wiodąca na nowy sezon odmianę Cheers, poza tym uprawiane były jęczmiona Chill, Explorer i Shandy. Cheers spełniła oczekiwania jako następca odmiany Chill - plon uzyskiwany był większy o 18% od zakładanego.

Również jakość jęczmienia z tegorocznych zbiorów jest wyjątkowo obiecujące.

- Bardzo wysokie wyrównania ziarna, niski poziom białka są istotnymi parametrami przy produkcji słodu – mówi Marzena Żmijewska, Kierownik ds. zarządzania jakością w DMGP. - W pobieranych próbkach stwierdzono niewiele ziaren niezdrowych czy z Fusarium. Dotychczas sprawdzone próbki jęczmienia potwierdzają wysoką energię kiełkowania, a tym samym gotowość do słodowania.

KONTAKT / AUTOR
Archiwum i notki ogólnodostępne
Źródło podane na dole notki prasowej.
Dane z firm zewnętrznych.
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.