Do konkursu, w którym zwycięzców wybierają konsumenci, zostało zgłoszonych ponad 250 piw. W tym roku obowiązywały nowe zasady - nagrody zostały przyznane aż w 17 kategoriach (8 kategorii piw dolnej fermentacji, 8 kategorii piw górnej fermentacji oraz kategoria piw miodowych). Nagrodzonych zostało 6 piw Grupy Żywiec :
- Złoty Medal w kategorii Bock otrzymał Żywiec Bock
- Złoty Medal w kategorii Porter Bałtycki otrzymał Żywiec Porter
- Złoty i srebrny medal w kategorii Radler/Shandy otrzymały kolejno piwa Warka Radler Jabłko i Warka Radler Cytryna
- Srebrny medal w kategorii Marcowe otrzymał Żywiec Marcowe
- Brązowy medal w kategorii Witbier – Żywiec Białe
Spośród zwycięzców poszczególnych kategorii eksperci piwni i blogerzy wybrali piwo, które otrzymało tytuł Grand Prix Chmielaków 2014 – „Królewskie Karpie”. W tym roku nagroda przypadła Żywcowi Porter. Porter to jedno z najstarszych polskich piw, przygotowywane według oryginalnej receptury stworzonej w 1881 roku. Warzone jest w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie.
Współorganizatorem konkursu było Towarzystwo Promocji Kultury Piwa „Bractwo Piwne”, członek Europejskiej Unii Konsumentów Piwa.