Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski objął patronatem honorowym akcję stypendialną dla dzieci polskich żołnierzy poległych w Iraku i Afganistanie pod nazwą Misja Semper Fi
2014-08-26, 22:08

Celem Misji Semper Fi jest ufundowanie stypendiów edukacyjnych dla dzieci żołnierzy polskiego kontyngentu wojskowego poległych na misjach w Iraku i Afganistanie.

Poza wsparciem edukacji dzieci, podopiecznych Fundacji Dorastaj z Nami, w trakcie trwania akcji, pragniemy przypomnieć o wartościach nadrzędnych i ponadczasowych takich jak: patriotyzm, współodpowiedzialność za Polskę, wskazać na znaczenie solidarności ponadnarodowej w zapewnieniu pokoju na świecie, szacunek należny wszystkim, którzy podejmują trud pełnienia służby publicznej ze szczególnym uwzględnieniem umacniania etosu żołnierza polskiego.

W ramach Misji Semper Fi - akcji stypendialnej dla dzieci polskich żołnierzy poległych w Iraku i Afganistanie - planujemy następujące działania:

• Udział Charytatywnego Zespołu Biegowego Fundacji Dorastaj z Nami w Marine Corps Marathon w Waszyngtonie w dn. 26.10.2014,
  • Udział Charytatywnego Zespołu Biegowego Fundacji Dorastaj z Nami w warszawskim Biegu Niepodległości w dn. 11.11.2014,
  • Zbiórkę funduszy na stypendia dla dzieci, przez cały czas trwania akcji. Darczyńcami mogą być firmy i osoby indywidualne, organizacje pozarządowe oraz zrzeszenia non-profit przedsiębiorców realizujących społeczną odpowiedzialność biznesu,
  • Uroczyste wręczenie stypendiów.

Jakie działania zostaną przeprowadzone w ramach Misji SEMPER FI?

Misję rozpoczyna udział charytatywnego Zespołu Biegowego Fundacji (SEMPER FI Team) w Marine Corps Marathon - w najbardziej elitarnym i jednym z największych na świecie biegów masowych , organizowanym przez Marynarkę Wojenną USA. Jest on symbolem jedności, solidarności i budowania nowoczesnego patriotyzmu. Udział polskich biegaczy w tym maratonie, jako dobroczynnej reprezentacji Polski przypomni o znaczeniu naszych Kontyngentów w wielonarodowych Misjach Wojskowych.  Udziałem w imprezie chcemy podkreślić, że Polska była, jest i zawsze będzie aktywnym, i wiernym sojusznikiem.

Następnym elementem naszych działań, będzie Bieg Niepodległości. Biegnąc 11 listopada ulicami Warszawy chcemy przypomnieć o ludziach, którzy służąc Polsce i dbając o nasze bezpieczeństwo, zapłacili za to najwyższą cenę... W przyszłości planujemy zorganizować kolejne wydarzenia specjalne z przesłaniem dobroczynnym na rzecz rodzin osób poległych w trakcie pełnienia służby publicznej (policjantów, strażaków, ratowników górskich ).

Team Semper Fi:

Gen. Roman Polko (były dowódca jednostki komandosów GROM); Piotr Pogon (maratończyk i triathlonista bez płuca, fundraiser); Bogdan Bednarz (ratownik GOPR, opiekun górski osób niepełnosprawnych); Ryszard Tyc  (biznesmen- darczyńca pomagający m.in. polskim misjonarzom w Afryce); Krzysztof Michalski (były Prezes Agencji Mienia Wojskowego,  laureat „Buzdygana” - nagrody przyznawanej osobom zasłużonym dla wojskowości). Jednym z ambasadorów projektu jest Marcin Gortat – najbardziej utytułowany, polski koszykarz zawodowej ligi NBA, gracz Washington Wizards.

INFORMACJA O FUNDACJI DORASTAJ Z NAMI:

Fundację Dorastaj z Nami założyło 27 największych firm często konkurujących ze sobą na polu biznesowym, które potrafiły zjednoczyć się w solidarnej misji społecznej polegającej na wsparciu dzieci z rodzin osób, które straciły życie pełniąc służbę publiczną. Najważniejszym aspektem działań jest szeroko pojęta pomoc edukacyjna.

Fundacja Dorastaj z Nami rozpoczęła działalność po katastrofie smoleńskiej 10 kwietnia 2010 roku. Impulsem stała się potrzeba pomocy młodym ludziom, którzy stracili wówczas rodziców. Wkrótce potem opieką Fundacja Dorastaj z Nami objęła również te osierocone dzieci, których ojcowie lub matki oddali życie pełniąc różne funkcje publiczne (obecnie zaledwie 3 podopiecznych to dzieci ofiar katastrofy smoleńskiej).

Od 2010 roku, czyli od początku istnienia pomogliśmy już 162 osobom, z czego 44 to dzieci poległych żołnierzy lub weteranów. W tym roku, w ramach akcji Misja: Semper Fi, Fundacja Dorastaj z Nami zbiera fundusze na stypendia dla dzieci żołnierzy, którzy zginęli na misjach polskiego kontyngentu w Iraku i Afganistanie.

Pomoc Fundacji Dorastaj z Nami jest długofalowa – objęte nią dzieci i młodzież mogą korzystać z następujących programów: współfinansowanie wydatków edukacyjnych, finansowanie pomocy psychologicznej, możliwość udziału w programie tutoringu edukacyjnego oraz pomoc w znalezieniu praktyk i staży dla studentów. Fundacja Dorastaj z Nami zapewnia pomoc dzieciom przez cały proces edukacyjny od przedszkola aż do ukończenia studiów (nie dłużej niż do 25 r.ż.).

Fundatorami Fundacji Dorastaj z Nami są:

Agora S.A., Asseco Poland S.A., Aviva Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A., Bank Handlowy w Warszawie S.A., Bank Pekao S.A., Bank Zachodni WBK S.A., Canal + Cyfrowy Sp. z o.o., Fiat Polska Sp. z o.o., Fundacja BRE Banku, Fundacja Kredyt Banku, Fundacja PGNiG im. Ignacego Łukasiewicza, Fundacja PZU, GWW Woźny i Wspólnicy Sp. k., Huawei Polska Sp. z o.o., Impel S.A., ING Bank Śląski S.A., Kulczyk Holding S.A., MASPEX-GMW Sp. z.o.o. Sp. k. a., Netia S.A., Orange Polska S.A., P4/Play Sp. z o.o., PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., Philip Morris Polska Distribution Sp. z o.o., PKN Orlen S.A., PKO Bank Polski S.A., Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności, TAURON Polska Energia S.A.

Więcej o fundacji www.dorastajznami.org

Więcej o akcji Semper Ii: www.misjasemperfi.org