APS SA. Mocny kwartał i półrocze
Jeszcze wyższe przychody i zysk netto, 12 dużych kontraktów i  prognozowane 22 mln obrotu na koniec roku - notowana na NewConnect spółka Automatyka Pomiary Sterowanie SA ma za sobą bardzo dobre półrocze.
2014-08-20, 17:16

W drugim kwartale 2014 r. spółka wypracowała ponad 6,6 mln zł przychodu, tj. o ok. 58 proc. więcej w porównaniu z drugim kwartałem 2013. W pierwszym półroczu tego roku APS SA osiągnęła blisko 11,7 mln zł przychodów- o 58,8 proc. więcej w porównaniu do analogicznego okresu 2013 r.

Spółka poprawiła również wynik finansowy netto - w drugim kwartale zarobiła na czysto ponad 214 tys. zł – o ponad 170 tys. więcej niż rok wcześniej, natomiast w pierwszym półroczu rok do roku – zysk netto był wyższy o ponad 317 tys.

Na uwagę zasługują doskonałe wyniki uzyskane z działalności handlowej. Zwiększenie obrotów o blisko 37 proc. potwierdza słuszność polityki sprzedaży obniżającej marżę handlową o ponad  2 proc.

- Wyniki uzyskane za pierwsze półrocze 2014 roku utwierdzają mnie w przekonaniu, że moja duma ze starań wszystkich pracowników spółki nie jest bezpodstawna – mówi prezes APS SA Bogusław Łącki. - Wszyscy mamy świadomość, że to dopiero półmetek, ale naprawdę patrzę z optymizmem na efekt całorocznej pracy. Jak co roku spodziewamy się w trzecim i czwartym kwartale zakończenia sporej ilości kontraktów, co jeszcze poprawi wykazywane zyski ze sprzedaży.

Dlatego też, w ostatnim raporcie APS SA podtrzymuje prognozę przychodów na rok 2014 w kwocie 22 mln zł i zysku netto w kwocie 1,5 mln zł.

W drugim kwartale 2014 roku spółka podpisała 12 większych kontraktów (o wartości powyżej 20 tys. netto), w tym istotną umowę z firmą STRABAG ENERGY TECHNOLOGIES GmbH z Wiednia na realizację zadania: "Budowa układów elektrycznych i automatyki instalacji katalitycznej redukcji tlenków azotu dla kotłów K7 i K8 w Elektrociepłowni Białystok SA”. W  sumie wartość robót wraz z dostawami szacowana jest na około 7 milionów złotych.

Jako spółka notowana na alternatywnym rynku giełdy – NewConnect, APS SA konsekwentnie realizuje inicjatywy nastawione na wprowadzenie rozwiązań innowacyjnych w przedsiębiorstwie. Zgodnie z umową z wykonawcą -Centrum Informatyki Zeto z Białegostoku - przebiega proces wdrażania w APS SA systemu informatycznego B2B, usprawniającego zarządzanie firmą na wszystkich szczeblach. Zgodnie z planem też przebiega realizacja projektu „Akademia APS – kompleksowy program szkoleniowo – doradczy dla firmy Automatyka Pomiary Sterowanie SA i jej pracowników”.  APS SA pozytywnie przeszła ocenę formalną i podpisała kontrakt na I etap usługi szkoleniowo-doradczej z zakresu zarządzania kompetencjami w MSP realizowanej przez firmę PM Group Laax na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.