Trójka na 50 metrach. Gdzie szukać
Mała dwójka i mała trójka to najbardziej poszukiwane mieszkania, szczególnie w miastach, gdzie ceny są wysokie. Trzy pokoje o powierzchni niewiele przekraczającej 50 mkw. to dobre rozwiązanie przede wszystkim dla rodzin z dziećmi. Analitycy portalu nieruchomości Dompress.pl podpowiadają, w których inwestycjach można szukać takich mieszkań i ile kosztują.
2014-07-11, 23:18

Trzy pokoje o metrażu do 55 mkw. znaleźć można w każdej warszawskiej i gdańskiej inwestycji firmy Robyg. W Warszawie ich ceny zaczynają się już od 6120 zł/mkw., a w Gdańsku od 4250 zł/mkw.

Także LC Corp w każdym swoim projekcie ma mieszkania 3 pokojowe o powierzchni pięćdziesięciu kilku metrów. W jednej z przygotowywanych obecnie inwestycji w Warszawie deweloper zamierza zaoferować nawet mniejsze trójki, których metraż nie będzie przekraczał 45 mkw.

Dolcan ma małe lokale trzypokojowe w swoich inwestycjach – Ogrody Ochota i Ogrody Ochota II w Warszawie oraz na Osiedlu Jordanowskim w Częstochowie. Anna Sitnik, dyrektor działu sprzedaży w firmie Dolcan przyznaje, że takie mieszkania są obecnie jednymi z najbardziej popularnych wśród klientów, plasują się zaraz za niewielkimi lokalami dwupokojowymi. W warszawskich osiedlach Ogrody Ochota I i II cena takich mieszkań to 7990 zł/mkw., natomiast na Osiedlu Jordanowskim w Częstochowie są do nabycia w kwocie od 4300 zł/mkw.

Propozycje dla rodzin poszukujących kompaktowych mieszkań trzypokojowych ma również Matexi Polska w większości swoich projektów. W inwestycji Na Romera zlokalizowanej na warszawskim Ursynowie lokal o pow. 54 mkw. kosztuje 470 tys. zł. Na osiedlu Słodowiec Park na stołecznych Bielanach mieszkania wielkości 56 mkw. kupimy w kwocie 441 tys. - 451 tys. zł. Nieduże trójki w najbliższych tygodniach trafią do sprzedaży także w kolejnych inwestycjach Matexi Polska w Warszawie, m.in.: na osiedlu Kolska od Nowa położonym na granicy Woli i Śródmieścia oraz na osiedlu Księżycowa na Bielanach.

Mieszkania 3 pokojowe o powierzchni do 55 mkw. oferuje w Warszawie również Ronson w swojej inwestycji Sakura na Mokotowie. Lokale o powierzchni 54 mkw. w tym projekcie wycenione są od 399000 zł.

Osoby poszukujące małych trójek w Warszawie znajdą je także w inwestycji firmy

Tynkbud-1 na Bemowie przy ul. Gen. Pełczyńskiego w cenie od 6125/mkw. i na Woli przy ul. Św. Stanisława już od 5860 zł/mkw.

Na krakowskich Klinach w energooszczędnym projekcie Borkowska B1 Wawel Service ma w sprzedaży 3 pokojowe mieszkania o pow. od 46 mkw. w cenie od 5400 zł za metr. Decydując się na zakup w tej inwestycji można otrzymać bezzwrotną dopłatę do kredytu w wysokości 11 tys. zł. w ramach programu NFOŚiGW. Nieduże trójki deweloper ma także w energooszczędnej inwestycji Halszki 28A na krakowskim Kurdwanowie.

Inpro sprzedaje mieszkania o powierzchni do 55 mkw. z trzema pokojami w Gdańsku Jasieniu w projekcie Wróbla Staw Mieszkania. Ich cena waha się między 5000 zł a 5350 zł netto za mkw.

Trójki w podobnym metrażu firma Atal oferuje w swoich inwestycjach we Wrocławiu i w Łodzi.  Ich szeroki wybór znajdziemy we wrocławskich projektach Atala : Zielone Wojszyce (cena 5600/mkw.), Dyrekcyjna 33 (cena 6650.00 zł/mkw.), Agrestowa Aleja (cena 5700 zł/mkw.) i Osiedle Mieszczańskie (cena 5800 zł/mkw.). W łódzkim osiedlu Nowe Polesie trzy pokoje wielkości ok. 50 mkw. są wystawione na sprzedaż w cenie 4700 - 4850 zł/mkw.

Zainteresowani zakupem kompaktowych trzech pokoi w Trójmieście znajdą je w inwestycjach firmy Euro Styl. Na osiedlu Nowy Horyzont położonym na granicy gdańskiej dzielnicy Łostowice i gminy Pruszcz Gdański ceny 3 pokojowych mieszkań o pow. ok. 53 mkw. rozpoczynają się od 225 642 zł ( od 4280 zł/mkw.).

W budowanym w miejscowości Kowale - Osiedlu Cytrusowym Euro Styl wycenił małe trójki (52-55 mkw.) na 3870 - 4210 zł za metr. W trzypokojowym lokalu w tej inwestycji można zamieszkać dysponując sumą 206 tys. zł. Na Osiedlu Morskim, mieszczącym się na granicy gdyńskiej dzielnicy Pogórze i gminy Kosakowo, ceny podobnych mieszkań 3 pokojowych zaczynają sie od niespełna 253 tys. zł.  Na tym osiedlu zapłacimy za taki lokal od 4650 zł/mkw.

Autor: Kamil Niedźwiedzki, analityk Dompress.pl