Kaspersky Internet Security blokuje najwięcej cyberzagrożeń w niezależnym teście
Niezależne laboratorium AV-Comparatives opublikowało wyniki testu wykrywalności szkodliwych programów. Kaspersky Internet Security 2014, rozwiązanie bezpieczeństwa firmy Kaspersky Lab przeznaczone dla użytkowników domowych, wyprzedziło inne produkty pod względem liczby zablokowanych cyberzagrożeń.
2014-05-05, 21:33

W przeciwieństwie do innych testów AV-Comparatives, tym razem eksperci oceniali tylko jedną z podstawowych funkcji rozwiązania bezpieczeństwa – zdolność wykrywania i blokowania niebezpiecznego oprogramowania już na początkowym etapie, podczas pobierania lub kopiowania go na urządzenie lub podczas skanowania na żądanie. Dodatkowe poziomy ochrony, takie jak naprawa, analiza zachowania uruchomionych plików itd., nie były brane pod uwagę.

Oprócz produktu firmy Kaspersky Lab w testach uczestniczyło 22 innych rozwiązań antywirusowych czołowych producentów. Produkty mogły uzyskiwać dostęp do usług opartych na chmurze oraz skanować wszystkie archiwa, pliki oraz foldery znajdujące się na komputerze. Baza danych zawierała 125 977 specjalnie wyselekcjonowanych próbek szkodliwego oprogramowania, które w ciągu ostatnich kilku miesięcy były szeroko rozpowszechnione.

W teście Kaspersky Internet Security zablokował 99,8% ataków i jako jedyny produkt uzyskał tak dobry wynik. Dzięki temu rozwiązanie firmy Kaspersky Lab uzyskało najwyższe wyróżnienie Advanced+ przyznawane przez AV-Comparatives.

„W praktyce, rozwiązanie bezpieczeństwa wykorzystuje zwykle szereg różnych mechanizmów, które zapewniają ochronę urządzeniu i przechowywanym na nim danym przed cyberzagrożeniami. Jeżeli szkodliwej aplikacji uda się przeniknąć do systemu, może ona zostać powstrzymana na dalszym etapie, gdy będzie próbowała uruchomić swoją szkodliwą funkcję. Jednak im wcześniej zagrożenie zostanie zablokowane, tym lepiej dla systemu i użytkownika. Test przeprowadzony przez AV-Comparatives pokazuje, jak skutecznie nasze rozwiązanie wykrywa szkodliwe pliki, zanim jeszcze mogą zostać uruchomione, zapewniając tym samym naszym klientom najwyższy z możliwych poziom ochrony” – powiedział Oleg Iszanow, dyrektor działu badań dot. zwalczania szkodliwego oprogramowania w Kaspersky Lab.

Pełny raport z najnowszego testu AV-Comparatives jest dostępny na stronie http://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2014/04/avc_fdt_201403_en.pdf.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe Kaspersky Lab Polska są dostępne na stronie http://www.kaspersky.pl/news.