Nowe tendencje w księgowości – odczytywanie papierowych faktur i elektroniczne archiwum dokumentów
Nieustające zmiany wpisane są w zawód księgowego. Dotyczą nie tylko przepisów, ale i oprogramowania na którym pracuje. Kiedyś powstanie programów księgowych teraz możliwość odczytywania faktur i tworzenia elektronicznego archiwum z dokumentami wyznaczają kierunek rozwoju w branży księgowej.
2014-02-27, 18:16

Co nowego na rynku usług księgowych?

Księgowi wiedzą, że chcąc być na bieżąco muszą śledzić nowości w branży. W prasie tematycznej i portalach internetowych nie brakuje o nich informacji. Coraz rzadziej pytanie dotyczy tego, który program księgowy wybrać, częściej chodzi o inne aplikacje, które mogą wpierać księgowych w ich pracy. Już nie chodzi tylko o to, aby zaksięgować dokumenty, przedsiębiorcy są znacznie bardziej wymagający. Chcą dostępu do oddawanych dokumentów czy danych księgowych on-line, tak aby zawsze móc być na bieżąco.

Technologia w służbie księgowym – nowe możliwości w pracy zawodowej

Informatyka się rozwija, więc dlaczego tego nie wykorzystać? Rozwój techniki ma odzwierciedlenie w tym, jakie możliwości pojawiają się w księgowości. - Jeszcze 10-15 lat temu nikomu nie śniło się, że będzie możliwe odczytywanie skanów papierowych faktur – mówi Krzysztof Wojtas z firmy BrainSHARE IT Sp. z o. o., producenta oprogramowania SaldeoSMART. - Zmieniły się wykorzystywane w informatyce technologie i teraz powoli staje się to codziennością – dodaje.

Odczytywanie skanów papierowych faktur jest jednym z głównych trendów pojawiających się na runku usług księgowych. Jest to rozwiązanie, które daje wiele możliwości: redukuje ilość powtarzalnej pracy i znacząco przyspiesza wprowadzanie faktur. Aplikacja do odczytywania papierowych faktur to spełnienie marzeń wielu księgowych, którzy z radością wykorzystują ją dziś w swojej pracy.

Jak nowości w branży wpływają na rynek

Nowe technologie a co za tym idzie programy przeznaczone dla księgowych wpływają także na przedsiębiorców. Biura rachunkowe czy kancelarie podatkowe, które wykorzystują w swojej pracy nowości mają o wiele bardziej atrakcyjna ofertę dla klientów. W dobie nieustającej walki o nowych klientów to bardzo ważne.

Jedną z głównych korzyści, jaką dają nowoczesne oprogramowania dla księgowości jest udostępnianie klientom elektronicznego archiwum z ich dokumentami księgowymi. - Z miesiąca na miesiąc rośnie zainteresowanie tego typu funkcjonalnością. Księgowi o nią pytają, ponieważ coraz większa część ich klientów jest zainteresowana taką usługą – wyjaśnia Krzysztof Wojtas.

Droga z duchem czasu, drogą do sukcesu

Ci, którzy na bieżąco śledzą branżowe nowości i je wdrażają mogą liczyć na sukces. Rozwój gwarantuje bowiem lepsza pozycję konkurencyjną na rynku i szanse na zdobycie nowych klientów. Firmy, które od swojego księgowego oczekują czegoś więcej, niż tylko standardowej obsługi, poszukują właśnie takich biur czy kancelarii, które mogą pochwalić się innowacyjnym oprogramowaniem i szeroką ofertą. Inwestycja w dodatkowe oprogramowanie jest kluczem do sukcesu.

[Barbara Marcisz, BrainSHARE IT Sp. z o. o. - materiały prasowe]