Nie tylko łączniki i gniazda, czyli osprzęt elektryczny do zadań specjalnych
Wydawać się może, że pod powszechnie znanym pojęciem „osprzęt elektryczny” kryją się tylko klasyczne łączniki i standardowe gniazda. Tymczasem w tej kategorii produktowej zawiera się również szeroka gama akcesoriów dodatkowych, takich jak regulatory temperatury, czujniki ruchu, ściemniacze światła czy gniazda teleinformatyczne: RTV, głośnikowe i komputerowe. Dzięki nim instalacja elektryczna może funkcjonować jeszcze sprawniej, a korzystanie z domowych urządzeń stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze. Doskonałym tego przykładem są akcesoria firmy Ospel.
2014-02-24, 16:59

Steruj światłem i temperaturą: płynnie i wygodnie

Każdy z nas ma swoje własne preferencje, dotyczące natężenia światła i temperatury w pomieszczeniu. Co więcej, upodobania te zazwyczaj uzależnione są od rożnych okoliczności, takich jak pora dnia i roku lub też wykonywane w danej chwili zajęcie. Innego światła wymaga bowiem nastrojowa kolacja we dwoje, lektura ulubionej książki czy też praca nad ważnym projektem. W przypadku temperatury zależność jest zazwyczaj prosta: im zimniejsza aura na zewnątrz, tym cieplej chcemy mieć we własnym domu. Jak jednak bez wysiłku sterować światłem i temperaturą w mieszkaniu? Z pomocą przychodzi tutaj wygodny i prosty w obsłudze osprzęt elektryczny z linii Karo firmy Ospel. Seria ta, poza klasycznymi łącznikami i gniazdami, zawiera również wygodne i funkcjonalne ściemniacze oraz regulatory temperatury. W pierwszym przypadku do wyboru są tradycyjne ściemniacze przyciskowo-obrotowe, a także bardziej zaawansowane ściemniacze wielofunkcyjne, którymi sterować można pilotem na podczerwień lub dotykiem. Dzięki nim można szybko i płynnie zmienić stopień natężenie światła w salonie czy sypialni. W rzadziej używanych wnętrzach, takich jak korytarz, spiżarnia czy garaż, przydatnym akcesorium okazać się może natomiast elektroniczny czujnik ruchu, który samodzielnie włączy oświetlenie, kiedy ktoś wejdzie do pomieszczenia. Zarządzenie ogrzewaniem w domu ułatwią z kolei praktyczne regulatory temperatury. Linia produktów Karo firmy Ospel oferuje regulatory z sondą podpodłogową, idealne do pomieszczeń, w których zastosowano elektryczne lub wodne ogrzewanie podłogowe, a także nowoczesne regulatory z czujnikiem napowietrznym. Będą one samodzielnie kontrolować temperaturę w domu i dostosowywać ją do parametrów zaprogramowanych wcześniej przez domowników. Warto zaznaczyć, że wszystkie akcesoria dodatkowe firmy Ospel to rozwiązania podtynkowe i w wielu wariantach kolorystycznych, dzięki czemu łatwo można dopasować je do wystroju każdego pomieszczenia.

Multimedialne centrum rozrywki

W większości polskich domów i mieszkań znaleźć można co najmniej kilka nowoczesnych urządzeń elektronicznych. Trudno przecież wyobrazić sobie sprawne funkcjonowanie we współczesnym świecie bez dostępu do telewizora, komputera czy telefonu. Do tego dochodzą jeszcze konsole, zestawy kina domowego i inne sprzęty z segmentu RTV. Podłączenie wszystkich tych urządzeń do instalacji elektrycznej wymaga dużej precyzji i dobrej organizacji, jednak – wbrew pozorom – nie jest to zadanie niewykonalne. Aby stworzyć we własnych czterech ścianach multimedialne centrum rozrywki wystarczy bowiem odpowiednio dopasować osprzęt elektryczny i przynależne do niego akcesoria dodatkowe. Prosty i wygodny montaż sprzętu radiowo-telewizyjnego umożliwią specjalnie zaprojektowane w tym celu gniazda, antenowe i głośnikowe. Za przykład posłużyć może kolekcja osprzętu Karo firmy Ospel, w której znaleźć można różnego rodzaju gniazda antenowe: od prostych gniazd typu F, w wersjach: pojedyncze i podwójne, mające zastosowanie w prostych, domowych instalacjach, przez gniazda RTV końcowe i przelotowe do najbardziej zaawansowanych RTV-SAT w odmianach końcowe i przelotowe umożliwiające budowanie sieci kablowych. W przypadku gniazd głośnikowych również można wybrać spośród pojedynczych i podwójnych. W katalogu produktów firmy Ospel, zarówno tych z kolekcji Karo, jak i Sonata czy AS, znajdują się pojedyncze i podwójne gniazda teleinformatyczne, służące do podłączenia komputera czy telefonu. Chociaż w dobie smartfonów, laptopów i Internetu bezprzewodowego mogą one wielu osobom wydawać się mało funkcjonalne, to jednak nie obejdzie się bez nich żadne dobrze zorganizowane domowe biuro czy nowoczesna firma. Osprzęt elektryczny firmy Ospel, poza szeroką gamą produktów, ma jeszcze jedną zaletę – można dowolnie go ze sobą łączyć i zestawiać w wygodnych ramkach wielokrotnych. Dzięki temu wszystkie potrzebne gniazda i sterowniki zostaną zamontowane w jednym miejscu i będą zawsze w zasięgu ręki.

Tradycyjne łączniki światła i gniazda, potocznie zwane „kontaktami”, to standardowe i niezbędne elementy każdej instalacji elektrycznej. Czasem jednak nie warto ograniczać się do minimum, lecz sięgnąć po dodatkowe akcesoria ułatwiające sterowanie elektryką w domu. Praktyczne regulatory temperatury, funkcjonalne ściemniacze światła i czujniki ruchu, a także zaawansowane gniazda antenowe i komputerowe firmy Ospel bez wątpienia zaliczyć można do grona produktów, które w prosty i wygodny sposób usprawnią działanie domowej instalacji elektrycznej.

Firma OSPEL S.A. jest obecnie jednym z czołowych producentem osprzętu elektroinstalacyjnego w Polsce. Posiada bardzo szeroki asortyment wyrobów, takich jak: łączniki i gniazda podtynkowe, łączniki i gniazda natynkowe, przedłużacze, przewody przyłączeniowe, dzwonki i gongi, rozgałęźniki, odgałęźniki, wtyczki, puszki oraz inne akcesoria elektroinstalacyjne. Wszystkie wyroby spółki posiadają certyfikaty bezpieczeństwa potwierdzające zgodność wyrobów z obowiązującymi normami. Spółka prowadzi sprzedaż hurtową na terenie całego kraju, ponadto produkty są eksportowane do takich krajów jak: Węgry, Słowacja, Czechy, Rumunia, Rosja, Bułgaria, Ukraina, Litwa, Estonia, Łotwa, Białoruś, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania.