APS SA. Kontrakt z Wodociągami Białostockimi
Białostocka spółka APS SA jest liderem konsorcjum, które podpisało kontrakt na budowę separatora piasku na terenie białostockiej Oczyszczalni Ścieków. Inwestorem są Wodociągi Białostockie.
2013-12-27, 18:31

Partnerem konsorcjum, które wykona zlecenie Wodociągów jest inna białostocka spółka – Remex. Zakres prac obejmuje budowę budynku  wraz z urządzeniami technologicznymi do separacji piasku na terenie oczyszczalni ścieków w Białymstoku wraz z niezbędną infrastrukturą  oraz rozbiórkę istniejącego stanowiska do separacji piasku.

Do zdań APS SA należy dostawa urządzeń technologicznych, aparatury kontrolno-pomiarowej i automatyki oraz systemu nadzoru nad pracą urządzeń technologicznych, a także prace branży elektrycznej. Remex wykona prace budowlane, instalacyjne i mechaniczne.

- Celem inwestycji jest, zgodne z Ustawa o odpadach,  rozwiązanie problemu gospodarki piaskiem odpadowym z aglomeracji białostockiej, pochodzącym z obiektów kanalizacyjnych– mówi Jerzy Busłowski, wiceprezes APS SA. – Obecnie nie prowadzi się w Białymstoku zorganizowanej gospodarki piaskiem odpadowym. Projektowana instalacja umożliwi ten proces.

W Oczyszczalni Ścieków w Białymstoku zostanie zastosowana technologia światowego lidera w tej branży, niemieckiej firmy Huber Technology.

Zdaniem zarządu APS S.A kontrakt z Wodociągami jest znaczącą dla firmy umową, realizowaną dla wymagającego klienta, obejmującą pełne spektrum działalności gospodarczej spółki. Jego wartość to ponad 6 mln zł. Prace mają być wykonane do końca września 2014 r.