MakoLab członkiem EDMC – Semantic Web na rzecz transparentności sektora finansowego dla regulatorów rynku i klientów
MakoLab – spółka specjalizująca się w tworzeniu i wdrażaniu kompleksowych rozwiązań internetowych dla biznesu – dołączyła do Enterprise Data Management Council (EDMC). To pierwsza polska firma będąca pełnoprawnym członkiem niezależnej amerykańskiej organizacji, której celem jest tworzenie i wdrażanie rozwiązań, pozwalających podmiotom z sektora finansowego efektywniej zarządzać danymi w dwóch aspektach – sprawozdawczości do regulatorów oraz przejrzystości dla klientów.
2013-11-30, 23:14

EDMC zajmuje się opracowaniem nowoczesnego standardu dotyczącego przedstawiania danych przez instytucje finansowe, zwiększającego ich transparentność i ułatwiającego porównywanie oferowanych przez nie produktów. Obecnie instytucje posługują się niedoskonałym standardem raportowania XBRL, który generuje wysokie koszty (wg American Banker rocznie od 150 do 300 mln dolarów) i nie przynosi wymiernych korzyści. Dlatego też eksperci EDMC opracowują nowoczesny i jednolity standard wymiany danych, nazywany FIBO (Financial Industry Business Ontology). Ontologia ta, oparta na technologii Semantic Web, umożliwia skuteczniejszą komunikację na linii bank-rynek i bank-klient oraz bardziej precyzyjne raportowanie, dzięki czemu w przyszłości pozwoli zastąpić zarówno obecny model sprawozdawczości, jak i zrewolucjonizuje sposób opisywania poszczególnych produktów finansowych. Nowe rozwiązanie wpłynie na poprawę wymiany informacji pomiędzy poszczególnymi podmiotami, zapewniając jednolitość prezentacji danych dotyczących konkretnych produktów, a także bardziej dokładne raportowanie do instytucji regulujących rynek. Standard ten, dzięki zwiększeniu transparentności, może w przyszłości zapobiec załamaniu się międzynarodowych rynków finansowych.

„Zastosowanie Semantic Web w branży finansowej udowadnia, jak istotne jest wdrażanie tej technologii w różnych sektorach gospodarki. Dzięki niej można mieć pewność, że dane prezentowane przez instytucje finansowe dla każdej z nich oznaczają dokładnie to samo. Niesie to pozytywne konsekwencje, zarówno w skali makroekonomicznej – instytucje regulujące rynek mają nad nim większą kontrolę, jak i mikroekonomicznej – klienci mogą w pełni zaufać prezentowanym danym i na ich podstawie podejmować decyzje odnośnie konkretnych produktów” – mówi Wojciech Zieliński, prezes zarządu MakoLab SA.

Eksperci MakoLab biorą udział we wdrażaniu technologii Semantic Web, pozwalającej na standaryzację terminów i definicji wszystkich danych gromadzonych przez instytucje finansowe. Polska Spółka dysponuje unikalnymi kompetencjami w zakresie Semantic Web i posiada na swoim koncie realizacje m.in. dla koncernu Renault-Nissan oraz platformy e-commerce PrestaShop.

Forum biznesowe EDMC pracuje nad ontologią FIBO wspólnie z międzynarodowym niezależnym konsorcjum Object Management Group (OMG). Jego celem od lat jest opracowywanie standardów dla branży informatycznej, w tym języków, interfejsów i protokołów, które mogą być wykorzystane do tworzenia aplikacji, pracujących w wielu różnych środowiskach.

Więcej informacji o MakoLab SA

MakoLab jest spółką z sektora informatycznego notowaną na rynku NewConnect Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Od ponad 20 lat dostarcza klientom kompleksowe rozwiązania IT z zakresu komunikacji cyfrowej i wspierania procesów biznesowych, które podporządkowane są zasadzie „any time, any place, any platform”. W tym celu wykorzystuje najnowsze technologie internetowe, webowe i mobilne.

Klientami MakoLab są duże przedsiębiorstwa działające globalnie oraz sektor MŚP. Spółka obsługuje firmy, oddziały i partnerów koncernu Renault-Nissan w Europie i Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Ponadto dostarcza szeroki zakres rozwiązań biznesowych, w tym także narzędzia e-commerce i e-marketing, firmom z sektorów: produkcji przemysłowej, mody, turystyki. W gronie klientów MakoLab znajdują się m.in.: francuska grupa DLD, Trade&Travel Company, Monnari, Ferax (Gatta), BRE Bank, PZU czy Philips Lighting Poland.

MakoLab zatrudnia ponad 100 osób w biurach zlokalizowanych w Łodzi, Warszawie, Paryżu i Londynie. Aż 85% zespołu to specjaliści pracujący bezpośrednio przy realizacji projektów IT – programiści, architekci oprogramowania, inżynierowie sieciowi, graficy.

Głównymi obszarami działalności Spółki są Web Media i Business Solutions wraz z uzupełniającymi działami mSemantic i Science.

WEB MEDIA

Web Media oferuje produkty oraz usługi zapewniające klientom efektywne prowadzenie działalności w Internecie i realizację założonych celów biznesowych. Firma proponuje kompleksową obsługę obejmującą tworzenie portali www i e-commerce, zapewnia długoterminowe wsparcie zorientowane na efektywność i osiągnięcie satysfakcjonującego zwrotu z inwestycji oraz działania marketingowe w tym SEO/SEM. Szczególne miejsce w ofercie zajmuje wspieranie obecności klientów na portalach społecznościowych oraz aplikacje dla urządzeń mobilnych m.in. iPhone/iPad, tabletów i telefonów z system Android. Tym, co dodatkowo wyróżnia MakoLab, jest wdrażanie narzędzi Semantic Web rozwijanych przez światowych liderów tych technologii, zaakceptowanych i wspieranych przez twórców najpopularniejszych wyszukiwarek.

mSEMANTIC

MakoLab należy do pionierów w Polsce, oferujących rozwiązania z zakresu Semantic Web. Od czasu gdy firma Google ogłosiła wykorzystanie ontologii GoodRelations, Spółka oferuje semantyczne znakowanie produktów w sklepach internetowych i innych rozwiązaniach e-commerce. MakoLab jest partnerem Hepp Research GmbH – twórcą tej ontologii.

Od 2013 roku MakoLab jest udziałowcem w spółce Chemical Semantics z siedzibą w Gainsville na Florydzie (USA), która opracowuje oprogramowanie dla sektora naukowego i wydawniczego bazujące na technologii semantycznej.

BUSINESS SOLUTIONS

Business Solutions wdraża autorskie rozwiązania do kompleksowego zarządzania procesami biznesowymi przedsiębiorstw:

• Fractus – system służący do zarządzania sprzedażą i zasobami magazynowymi przeznaczony głównie dla sieci handlowych, firm wielodziałowych oraz sieci franczyzowych;

• ColDis – system wspomagający procesy zarządzania nieruchomościami i centrami handlowymi, a także procesy inwestycyjne w tych obiektach;
    • Kalkulatory finansowe – aplikacja dla instytucji finansowych wspierająca komunikację z klientem przez Internet, ocenę jego zdolności kredytowej oraz decyzję o przyznaniu kredytu, bądź leasingu;
    • LICOSS – system sprzedaży produktów ubezpieczeniowych,
    • MakoCRM, LMT – autorskie systemy wspierania relacji z klientami,
    • Systemy dedykowane – systemy tworzone na zamówienie przy wykorzystaniu autorskich narzędzi i platform (frameworków).

Wszystkie systemy MakoLab mogą być dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta oraz zintegrowane z dowolnymi systemami ERP.

DATA CENTER

Dział Data Center świadczy usługi kolokacji i hostingu oraz utrzymania infrastruktury IT. Wykorzystuje do tego własne centrum danych zlokalizowane w Łodzi, które zostało w pełni wyposażone w profesjonalną infrastrukturę komputerową, sieciową, energetyczną o najwyższych standardach bezpieczeństwa. W zakres oferty Data Center wchodzi także wdrażanie rozwiązań telekomunikacyjnych przede wszystkim instalacja oraz konfigurację systemów VoIP. MakoLab jest resellerem urządzeń telekomunikacyjnych Aastra – lidera na rynku systemów VoIP.

SCIENCE

Dział Science jest sprzedawcą oprogramowania dla sektora naukowego i przemysłowego z branży chemicznej uznanych światowych producentów tego oprogramowania m.in.: ACD Labs. Inc. i HyperCube Inc.

Więcej informacji na temat MakoLab: www.makolab.pl