Hosting współdzielony z możliwościami serwera dedykowanego?
W ostatnich dniach zakończyliśmy w Kylos prace wdrożeniowe związane z umożliwieniem dostępu przez SSH na kontach hostingowych Gold i Platinum. Dzięki temu możliwości zzwykłego hostingu współdzielonego zostały znacznie rozszerzone.
2013-10-03, 21:24

Czym SSH?

SSH jest nowoczesnym, pezpiecznym protokołem komunikacyjnym, który zastąpił protokół telnet. Bezpieczeństwo połaczeń przez SSH jest zapewnianie przez ich szyfrowanie.

Zasada działania protokołu SSH

Protokół SSH działa w architekturze  klient - serwer na domyślnym porcie 22.  Do zarządania SSH niezbędne są odpowiednie narzędzia.  Najpopularniejszym z nich jest  OpenSSH, zainstalowany domyślnie w większości dystrybucji GNU/ Linux i BSD. Standardowo zawiera on w sobie  serwer SSH oraz klienta SSH. W systemie Windows do połączenia przez SSH można użyć popularnego programy Putty.  Natomiast w Linuxie połączenie zazwyczaj jest dostępne standardowo – wystarczy wpisać w konsolę ssh user@IP lub   ssh user@nazwa_serwera.

Do czego można wykorzystać dostęp przez SSH

Dzięki dostępowi po SSH zyskujemy możłiwość korzystania z wielu funkcji, dostępnych dotychczas jedynie dla posiadaczy serwerów VPS  serwerów dedykowanych. Dostęp po SSH umożliwia:

•  dostęp do powłoki systemowej i do zarządzania z jej poziomu serwerem
  • możliwość tworzenia nowych katalogów i zarządzania istniejącymi
  • przenoszenia plików między katalogami
  • zarządzania archiwami

Dostęp przez SSH jest bardzo przydatną funkcją dla wszystkich osób, które potrzebują zaawansowanych funkcjonalności bez ponoszenia dużych wydatków na utrzymanie swojego serwera.

W Kylos.pl dostęp przez SSH jest możliwy na kontach Gold i Platinum. Więcej informacji znajdziecie na naszej stronie www - www.kylos.pl.