Wyprawa Kaspersky 7 Volcanoes Expedition - na szczycie wulkanu Elbrus
Kaspersky Lab informuje o zdobyciu przez alpinistkę Olgę Rumjancewą kolejnego wulkanu w ramach ekspedycji Kaspersky 7 Volcanoes Expedition: w tym tygodniu Olga ukończyła samotną wspinaczkę na górę Elbrus.
2013-07-22, 00:16

Elbrus, starożytny stratowulkan, który znajduje się w górach Kaukaz w Rosji Południowej, jest czwartym z siedmiu szczytów, jakie Olga planuje zdobyć w ramach swojej ekspedycji wspieranej przez Kaspersky Lab. Olga dotarła na mierzący 5 642 metrów zachodni szczyt (wyższy z dwóch szczytów tej góry).

„Elbrus jest najwyższym szczytem w Europie, więc musiałam uwzględnić go w mojej ekspedycji Kaspersky 7 Volcanos Expedition” – powiedziała Olga Rumjancewa. „Jest to upragniony cel wszystkich alpinistów, zarówno profesjonalnych, jak i amatorów. Cieszę się, że z pomocą firmy Kaspersky Lab mogę udowodnić wszystkim, że można tego dokonać, trzeba tylko być odważnym i dobrze przygotowanym na przezwyciężenie wszelkich przeszkód i strachu”.

Chociaż jest to samotna wspinaczka, Olga nie jest całkowicie zdana na siebie - Kaspersky Lab entuzjastycznie wspiera ją na każdym etapie wyprawy.

Elbrus jest czwartym szczytem, jaki Olga zdobyła w ramach swojej ekspedycji, podczas której zamierza wspiąć się samotnie na najwyższy wulkan na każdym z siedmiu kontynentów: niedawno wróciła z Damawand (Iran), a wcześniej udało się jej zdobyć szczyt Kilimandżaro (Afryka) i Mount Sidley (Antarktyda).

Kaspersky Lab z dumą bierze udział w tym wyzwaniu i innych wydarzeniach sportowych oraz ekspedycjach geograficznych na całym świecie. Projekty te odzwierciedlają kluczowe wartości firmy: determinację, aby przekraczać granice i niezłomne dążenie do osiągania nowych celów.

O wyprawie Kaspersky 7 Volcanoes Expedition

W ramach wyprawy Kaspersky 7 Volcanoes Expedition alpinistka Olga Rumjancewa chce zostać pierwszą kobietą, która w ciągu roku samotnie zdobędzie siedem szczytów wulkanicznych – najwyższe wulkany na wszystkich kontynentach.

Przy wsparciu firmy Kaspersky Lab Olga podejmie samotną wspinaczkę na Mount Sidley (Antarktyka), Kilimandżaro (Tanzania), Mount Giluwe (Papua - Nowa Gwinea), Demawend (Iran), Elbrus (Rosja), Pico de Orizaba (Meksyk) oraz Ojos del Salado (Chile/Argentyna). Dotarcie na szczyty tych wulkanów uważane jest za jedno z największych wyzwań alpinistycznych na świecie, a wagę tego wyzwania potęguje dodatkowo fakt, że Olga będzie pierwszą w historii osobą, która dokona tego w ciągu niespełna roku.

Wyprawa Kaspersky 7 Volcanoes Expedition to nowy krok we współpracy Kaspersky Lab z odkrywcami o światowej renomie. Na początku 2012 roku, przy wsparciu Kaspersky Lab, brytyjska polarniczka Felicity Aston została pierwszą kobietą w historii, która samotnie przemierzyła Antarktykę, ustanawiając nowy rekord świata. Wcześniej, w listopadzie 2009 roku, firma sponsorowała „Kaspersky Commonwealth Antarctic Expedition”. W projekcie tym wzięły udział kobiety z Brunei, Cypru, Ghany, Indii, Jamajki, Nowej Zelandii, Singapuru oraz Wielkiej Brytanii, które pokonały na nartach liczącą ponad 900 km trasę z wybrzeża Antarktyki na Biegun Południowy, chcąc uczcić w ten sposób 60 rocznicę istnienia Wspólnoty Narodów.

O Oldze Rumjancewej

Olga Rumjancewa urodziła się w mieście Twer, w Rosji. Od wczesnego dzieciństwa interesowała się trekkingiem i wspinaczką górską. Wspinanie się stanowiło początkowo jej hobby, później jednak stało się stylem życia. Olga uzyskała pierwszy stopień we wspinaczce górskiej i została dyrektorem klubu alpinistycznego Państwowego Uniwersytetu Moskiewskiego. W 2008 roku podjęła pracę swoich marzeń, zostając przewodniczką górską. W całej swojej karierze alpinistycznej zdobyła liczne szczyty na wszystkich kontynentach.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.