Next Generation Security Conference czyli bezpieczeństwo w branży IT w czerwcu w Warszawie
12-13 czerwca 2013 w samym centrum Warszawy rozpocznie się jedna z największych  konferencji poświęconych bezpieczeństwu IT w Polsce. Będzie to już druga edycja Next Generation Security Conference 2013 - wydarzenia, które spotkało się z bardzo pozytywnym odbiorem i uznaniem jej uczestników rok temu.
2013-05-16, 22:02

W agendzie  NGSec znajdą się najbardziej aktualne zagadnienia i problemy, z którymi muszą mierzyć się współczesne instytucje i firmy. Tematem wykładów i dyskusji będą: ataki APT (Advanced Persistend Threat), cyber-szpiegostwo i cyber-terroryzm, ochrona danych osobowych, mobile security, bezpieczeństwo dostępu do danych, kradzież tożsamości  oraz zagrożenia związane z korzystaniem z rozwiązań opartych o chmurę.

Konferencja będzie podzielona na dwie ścieżki: główną dedykowaną dla osób zarządzających przebiegiem procesów w firmach i instytucjach oraz techniczną dla specjalistów IT. Odbędą się one w salach kinowych Kinoteki w Pałacu Kultury i Nauki. Dzięki unikatowemu klimatowi sal kinowych i prezentowanym w nich najnowszym technologiom organizatorzy planują wywołać dyskusje w oprawie godnej określenia „Next Generation SECURITY”.

Prelegentami NGSec 2013 będą osoby, które mają realny wpływ na stan bezpieczeństwa IT w Polsce. Wśród nich swoją obecność potwierdzili już:

• Nathalie Rivat - vice president z Fortinet,
  • Mariusz Kędziora z Microsoftu,
  • dr Zbigniew Jakubowski,
  • Marcina Marczewski - Partner i  Wiceprezes Zarządu Resilia Sp. z o.o. Ekspert w dziedzinie zarządzania ryzykiem i bezpieczeństwem biznesu,
  • Grzegorz Szmigiel - Dyrektor Techniczny Veracomp SA. Od 12 lat w Dziale Systemów Sieciowych
  • Wojciech Mazurek - Dyrektor Programów Partnerskich w polskim przedstawicielstwie holdingu The Attachmate Group, w ramach którego działają firmy Novell, NetIQ i SUSE,
  • Jakub Łukasiewicz - Partner Manager w Novell Sp. z o.o.,
  • Piotr Gacek - inżynier wsparcia technicznego w dziale Pamięci Masowych i Serwerów w Veracomp,
  • Robert Dąbrowski - inżynier systemowy w Fortinet, FCNSP.

Znajdą się tam też przedstawiciele służb mundurowych oraz firm wyspecjalizowanych w bezpieczeństwie IT.

Sponsorami NGSec, podobnie jak rok temu, będą największe firmy w Polsce, które dostarczają rozwiązania związane z bezpieczeństwem IT, w tym Fortinet, Check Point, Novell/NetIQ.

Patronat nad konferencją objęły opiniotwórcze media, takie jak eGospodarka.pl, ebiznes.pl, bezpieczenstwo-informacji.pl, Resseler News, Resilia, Mile2, PECB, Dziennik Internautów.