Cinkciarz.pl 7-krotnym zwycięzcą w światowym rankingu Bloomberga
Cinkciarz.pl kolejny raz znalazł się w gronie najskuteczniej typujących instytucji finansowych na świecie. Prognozy spółki zdobyły 13 najwyższych pozycji w prestiżowym zestawieniu platformy Bloomberg. To 7 pierwszych, 3 drugie oraz 3 trzecie miejsca.
2016-01-07, 10:20

Cinkciarz.pl był już niejednokrotnie nagradzany za trafność prognoz walutowych. Przewidywania analityków spółki regularnie zajmują zwycięskie miejsca w zestawieniach agencji Bloomberg. Także w najnowszym, oficjalnym rankingu, eksperci serwisu wymiany walut uzyskali ponadprzeciętne wyniki.

Bloomberg ocenił prognozy dla par walutowych powiązanych z euro i amerykańskim dolarem za czwarty kwartał 2015 r. Jak się okazuje, Cinkciarz.pl plasuje się w ścisłej czołówce rankingu. Spółka zajęła pierwsze miejsce w prognozach dla par walutowych krajów Zatoki Perskiej. Osiągnęła także drugie miejsce w walutach państw Ameryki Łacińskiej, wyprzedzając m.in. Morgan Stanley i ING Financial Markets. W prognozach dotyczących walut azjatyckich Cinkciarz.pl zajął czwartą lokatę, pokonując m.in. ABN Amro Bank N.V., czy Danske Bank.

Cinkciarz.pl okazał się bezkonkurencyjny w typowaniu kursów sześciu par walutowych. W zestawieniu EUR/GBP (funt brytyjski) pokonał np. Banco Santander, UBS czy Westpack Banking. Zwyciężył także w parze EUR/SEK (korona szwedzka) zostawiając w tyle m.in. JPMorgan, PNB Paribas, UniCredit czy Credit Suisse Group. Najlepszy okazał się również, zestawiając USD/SEK (korona szwedzka). Ulegli mu m.in. Maybank Singapore, Societe Generale, Swedbank czy Danske Bank. Analitycy serwisu zostawili w tyle konkurencję w parach walutowych USD/CZK (korona czeska) oraz EUR/UAH (hrywna ukraińska) i USD/UAH.

Drugie pozycje zostały przyznane prognozom par walutowych USD/DKK (korona duńska) oraz USD/ILS (szekel izraelski).

Trzecie miejsce na podium zajęły przewidywania Cinkciarz.pl dla trzech par walutowych. To powiązane z dolarem: rand południowoafrykański, meksykańskie peso oraz brazylijski real.

W pierwszej dziesiątce znalazły się także prognozy dla pary dolar i juan chiński (czwarte miejsce) oraz euro w parach z frankiem szwajcarskim, forintem węgierskim oraz dolarem amerykańskim.

Prestiżowy ranking publikuje platforma Bloomberg. Ocenie jej ekspertów podlegają margines błędu, timing oraz trafność prognoz.

Bloomberg, jako czołowa międzynarodowa agencja prasowa, specjalizuje się w dostarczaniu informacji na temat rynków finansowych. Wśród jej użytkowników znajdują się największe banki i fundusze inwestycyjne, korporacje, instytucje rządowe oraz banki centralne.

INFORMACJE O MARCE

Spółka Cinkciarz.pl to jedna z najszybciej rozwijających się firm w Europie. Z usług lidera internetowego rynku wymiany walut korzystają m.in. przedsiębiorstwa i instytucje oraz klienci indywidualni. Dzięki usługom serwisu klienci unikają dodatkowych wydatków związanych z przelewami międzynarodowymi, np. opłat naliczanych przez zewnętrzne instytucje płatnicze lub banki pośredniczące. Od 2010 r. firma z powodzeniem funkcjonuje w sektorze fintech. System rozwiązań, które oferuje to innowacyjny produkt finansowy. Firma należy do organizacji SWIFT, zrzeszającej największe banki oraz instytucje finansowe.

Serwis jest dostępny przez całą dobę. Użytkownicy mają możliwość wymiany waluty za pomocą portfela walutowego, modelu transakcji społecznościowych oraz z rachunku bankowego. Wymianę walut wspiera szereg narzędzi: stałe zlecenie, polecenie zapłaty, alert walutowy. Serwis udostępnia również aplikacje mobilne na wszystkie najpopularniejsze systemy operacyjne: Android, iOS, Windows Phone, Blackberry oraz Windows 8.

Firma aktywnie wspiera ideę sportu. Cinkciarz.pl jest sponsorem klubu koszykarskiego Chicago Bulls oraz Oficjalnym Sponsorem Reprezentacji Polski w piłce nożnej.