Czym jest pellet
Pellet to nic innego jak granulat z trocin drzew iglastych (rzadziej liściastych), pozbawionych zanieczyszczeń oraz sprasowanych pod ciśnieniem, nie zawierających przy tym substancji toksycznych. Tak uzyskane paliwo ma niską zawartość wilgoci (6-12%), popiołu (ok. 0,7%) i związków szkodliwych dla środowiska oraz wysoką wartość opałową (17-20 MJ/kg). Trociny, ścinki i wióry przez zastosowaną granulację są bardzo kaloryczne, a co najważniejsze ekonomiczne i ekologiczne. Produkowany z nich pellet to małe, pachnące świeżym drewnem granulki.
Złożona branża
- Pellet jest uniwersalnym paliwem, wybieranym zarówno przez właścicieli domów jednorodzinnych jak i właścicieli firm czy administratorów budynków użyteczności publicznej – komentuje Przemysław Bieńkowski, wiceprezes Stelmet. Wytwarzane z odpadów drzewnych granulki dedykowane są sektorowi ogrzewnictwa, jednak znajdują zastosowanie również w branży rolniczej.
Dla kota... konia…
Pellet można z powodzeniem wykorzystywać w rolnictwie, przy hodowli zwierząt, a także jako ściółkę dla pupili domowych. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu specyficznych właściwości pelletu, takich jak wysoka absorbcja płynów oraz przeliczalny stosunek ceny do jakości. Zastępuje w ten sposób ściółkę, słomę czy trociny.
Pellet jest lepszy od słomy, wymaga jednak użycia wody, co wiąże się z naruszeniem czystości. Posiada jednak wyjątkowe właściwości, które nie występują
w wypadku innych rodzajów ściółek. Chodzi przede wszystkim o stabilność i elastyczność podłoża. Dodatkowe zalety wiążą się z technologią produkcyjną tego biopaliwa – wysokie temperatury towarzyszące procesowi produkcji pelletu, zabijają bakterie oraz usuwają pył.