Warsztaty dobrego smaku. Atuty integrują i uczą
Nie tylko uczą gotowania pod okiem najlepszych kucharzy, ale też integrują i przede wszystkim bawią. Atuty Studio Kulinarne to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Białegostoku.
2014-09-03, 16:54

Twórca przedsięwzięcia –  Kamil Łącki, absolwent SGH, po dwóch latach  pracy w banku doszedł do wniosku, że to jednak nie to, co chce robić w życiu. Wiosną tego roku postanowił uruchomić własną działalność gospodarczą. Decyzje podejmował wraz ze swoją narzeczoną – Anetą Pojawą, pasjonatką zdrowej kuchni.

- Chcieliśmy połączyć przyjemne z pożytecznym, a ponieważ oboje jesteśmy  miłośnikami dobrego, zdrowego  jedzenia, lubimy gotować i być z ludźmi – postanowiliśmy: warsztaty kulinarne – opowiada Kamil Łącki. -Tym bardziej, że w tym czasie w Białymstoku nie było jeszcze żadnego studia kulinarnego o tak szerokim profilu działalności. Doszliśmy do wniosku, że lepiej zaryzykować, być pionierem na rynku niż powielać czyjeś pomysły.

- Wiedzieliśmy że w Polsce studia kulinarne cieszą się dużym zainteresowaniem, że to już nawet nie moda, a wręcz rewolucja kulinarna – dodaje Aneta Pojawa. - Wśród ludzi rośnie świadomość, że warto się zdrowo odżywiać, używać świeżych produktów, a gotowanie może być sztuką i przyjemnością, a nie jedynie codziennym obowiązkiem. Dziś gotowanie jest seksy. Postanowiliśmy wykorzystać ten trend.

By ich pomysł miał jak największe szanse powodzenie postawili na szeroki zakres działalności, profesjonalnie wyposażony lokal i wyjątkowych prelegentów– szefów kuchni, baristów, dietetyków.

Dla przyjaciół, firm i rodzin

Z warsztatów, mogą korzystać nie tylko ludzie, którzy chcą nauczyć się gotować i wesoło spędzić czas z przyjaciółmi, ale też firmy, którym brakuje pomysłu na ciekawe spotkanie integracyjne lub biznesowe.

- Tym bardziej, że te eventy mają elastyczną formułę – mogą mieć bardziej formalny charakter pokazu kulinarnego i degustacji potraw, a mogą być okazją do nieformalnego spotkania w luźnej, sprzyjającej integracji atmosferze. Nic tak nie łączy jak wspólne pichcenie, a potem celebrowanie tych potraw, angażujące wszystkie zmysły uczestników – przekonują twórcy studia.

Udział w warsztatach może też być ciekawym pomysłem na spotkanie rodzinne – wspólny obiad, ciekawe kinder party lub nietypowe przyjęcie komunijne. Ale to też kulinarne sesje zdjęciowe, gotowanie w plenerze, a  nawet private dining, kiedy studio kulinarne jest scenerią kulinarnych popisów, a my tylko zapraszamy znajomych na wspólne gotowanie i wybieramy tematykę spotkania. O resztę zadbają Atuty.

-  Zasada jest jedna - prócz porcji rzetelnej kulinarnej wiedzy i znakomicie przyrządzonych potraw – liczy się dobra zabawa i miła atmosfera. A wszystko podane w najlepszej oprawie – na tę kartę postawiliśmy– mówi Kamil Łącki.

Kuchnie świata w perfekcyjnym wnętrzu

Taki rozmach wymagał inwestycji – dzięki przekonywującemu biznesplanowi  Kamil otrzymał na start dotację z Urzędu Pracy, co pozwoliło na wyposażenie lokalu na parterze Rezydencji Piotrkowska w profesjonalny sprzęt AGD. Resztę trzeba było dołożyć ze środków własnych.

- Wielką wagę przykładaliśmy do wystroju – zdecydowaliśmy się na profesjonalnego projektanta, odpowiedzialnego również za projekt całego budynku – Macieja Matłowskiego. Ale staraliśmy się mieć wpływ na każdy element projektu, od wnętrza poczynając, poprzez logo, na stronie internetowej kończąc – opowiada właściciel.

Ostateczny efekt jest imponujący - ciekawe, industrialne wnętrze, ocieplone belami z 80-letniego drewna, duże i wysokie ściany, dające poczucie przestrzenności. Do tego profesjonalny sprzęt kuchenny,  funkcjonalny, wyposażony w płyty grzewcze stół do przygotowania potraw oraz wygodny stół biesiadny.

- No i przede wszystkim niezawodna wentylacja - nie ma mowy, by goście wychodzili przesączeni kuchennymi zapachami – podkreśla młody przedsiębiorca.

Dodatkowy atut Atutów to wszechstronność kulinarnych pokazów – młoda firma ma już na koncie m.in. prezentacje kuchni prowansalskiej, chińskiej czy świeży temat – czyli sałatki z lekkimi dipami. Prawdziwą furorę zrobił  kurs profesjonalnego parzenia kawy, do której mleko pozyskano…wprost od krowy Mandaryny, która była niespodzianką pokazu. A plany są niemniej ambitne – wrześniowe tematy to sezonowe przetwory, kuchnia azjatycka i krótki kurs kuchni francuskiej oraz pomysł na idealny lunchbox, czyli zdrowe drugie śniadanie. 

Dla ciała i dla ducha

Mimo, że działają zaledwie od kilku miesięcy, Atuty już stały się miejscem przyciągającym nie tylko amatorów dobrej kuchni i zabawy, ale też kulinarne gwiazdy, które podczas warsztatowych spotkań mogą zaprezentować cały swój kunszt. Swoimi sekretami dzieli się już m.in. Magdalena Radziszewska, certyfikowany diet coach i psycho-dietetyk z Instytutu Zdrowego Odżywiania w Białymstoku, Łukasz Zdrojkowski,  szef  kuchni, z doświadczeniem zdobytym w restauracjach i hotelach na południu Francji, Emilia Andrzejewska i Marcin Zalewski – założyciele Baristacji i Essenza Catering, Ewa Bałdyś –Jakuć szef kuchni w białostockim hotelu Silver, czy Bartek Łukaszewicz – pochodzący z Białegostoku, szef kuchni m.in. w pekińskiej restauracji Windy City, a obecnie w Sowa i Przyjaciele w Warszawie.

- Każdy, nawet najbardziej wyszukany pomysł naszych klientów jest do zrealizowania, oni są naszym motorem i inspiracją – podkreślają twórcy Atutów. - Ważne, by dotrzeć do odpowiednich prelegentów, dlatego utrzymujemy kontakty z szeroko pojęta branżą, współpracujemy z szefami  kuchni nie tylko z Białegostoku. Jednak zależy nam również na propagowania wiedzy przekazywanej podczas naszych warsztatów, dlatego kontaktujemy się z blogerami kulinarnymi, branżowymi wydawnictwami i wszystkimi, którzy chcą tę wiedzę przekazać dalej.

Na warsztaty można zapisać się przez firmową stronę www.atuty.co 

KONTAKT / AUTOR
Archiwum i notki ogólnodostępne
Źródło podane na dole notki prasowej.
Dane z firm zewnętrznych.
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.