Spotkanie „Pod znakiem kaszy” odbędzie się 16 kwietnia br. o godzinie 10:00, w studiu kulinarnym „CookUp” przy ul. Racławickiej 99 w Warszawie. Spotkanie rozpocznie się wykładem Katarzyny Foszner, eksperta ds. żywienia, która zaprezentuje walory różnych rodzajów kasz oraz przedstawi sposoby na zachęcenie dzieci do jej regularnego jedzenia.
Drugą część spotkania, w formie warsztatów kulinarnych, poprowadzi Andrzej Polan, znany szef kuchni, a prywatnie – wielki miłośnik kaszy. Podczas wspólnego gotowania i degustacji, przedstawiciele warszawskich placówek oświatowych, w teorii i praktyce, dowiedzą się jak przygotowywać dania na bazie kaszy, które posmakują także najmłodszym.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Ze względu na formułę spotkania, liczba miejsc jest ograniczona, a o zapisach decyduje kolejność zgłoszeń. Zainteresowane przedszkola i szkoły podstawowe z terenu Warszawy, zachęcamy do potwierdzenia swojej obecności, wysyłając e-mail na adres justyna_izycka@itbc.pl lub dzwoniąc pod numer (22) 250 49 20.
O kampanii „Lubię Kaszę…”
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki
i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji: www.lubiekasze.pl