Samochody dostawcze Opla mocno w górę
Opel zwiększa sprzedaż samochodów dostawczych o 62% od początku roku. Vivaro Kombi: lider w segmencie minibus w Polsce. Nowa oferta finansowania: leasing 0%.
2015-09-22, 11:13

Warszawa. Opel sukcesywnie zwiększa sprzedaż samochodów dostawczych i minibus. Łącznie od początku tego roku producent sprzedał 2 242[1] egzemplarze. Wzrost sprzedaży samochodów dostawczych niemieckiej marki był najszybszy wśród największych graczy na rynku. Opel zwiększył sprzedaż o 62,6%, co pozwoliło na wzrost udziału w rynku aut dostawczych do 4,85%.

Liderem sprzedaży Opla w tym segmencie w 2015 roku jest Vivaro, którego łącznie sprzedano 1 035 sztuk. Vivaro zadebiutował na polskim rynku w ubiegłym roku. Ten średniej wielkości van doskonale łączy funkcjonalność lekkiego samochodu dostawczego z komfortem i stylistyką samochodu osobowego. Dzięki mocnym wysokoprężnym silnikom, takim jak przykładowo 1.6 BiTurbo CDTI dostępnym w odmianach o mocy 92 kW/125 KM i 107 kW/145 KM, wyposażeniu wnętrza oraz zróżnicowaniu odmian i konfiguracji –

oferowanych w dwóch długościach i dwóch wysokościach, jako furgon, kombi, furgon z podwójną kabiną i mikrobus – Vivaro spełni niemal wszystkie wymagania każdego klienta. Auto nadaje się nie tylko do transportu osób i towarów, może także posłużyć jako podstawa do budowy pojazdów specjalistycznych i ratunkowych.

Druga pozycję zajmuje Opel Combo, którego sprzedaż w 2015 roku wyniosła 579 sztuk, prawie o 60% więc niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Combo sprawdza się zarówno jako profesjonalny firmowy furgon, jak i uniwersalne, wielofunkcyjne kombi na wyjazdy rodzinne i rekreacyjne. Szeroka gama modeli liczy ponad 100 wersji zaspokajających najrozmaitsze potrzeby transportowe. Combo jest oferowany w dwóch wersjach rozstawu osi, z nadwoziem typu furgon oraz pięcio- lub siedmiomiejscowym nadwoziem osobowym. Wersja o mniejszym rozstawie osi jest dostępna także z wysokim dachem.

Kolejny model w gamie dostawczej marki to największy samochód Opla – wszechstronny Movano, którego w 2015 sprzedano 443 sztuki. Movano jest dostępny w szerokiej gamie wersji o różnych długościach nadwozia i wysokościach dachu. Movano może być wyposażone w nowe silniki wysokoprężne 2.3 BiTurbo o mocy od 143 KM do 170 KM.

Do pracy w bardziej wymagających warunkach została stworzona wersja z napędem na wszystkie koła, która ma zwiększone możliwości terenowe i lepsze właściwości trakcyjne. Movano można również zamówić w formie podwozia fabrycznie przygotowanego do zabudowy specjalistycznej. Trzy długości ramy, nieograniczone możliwości aranżacji kabiny oraz przestrzeni ładunkowej, a także ekonomiczne silniki czynią z Movano doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju pojazdów dedykowanych dla służb ratowniczych i jednostek specjalistycznych. Ople Movano, zabudowane na pojazdy pożarnicze i doposażone w specjalistyczny sprzęt, świetnie sprawdzają się w małopolskich jednostkach Ochotniczej Straży Pożarnej.

„Dzięki nowym modelom oraz dobrze przygotowanej ofercie, Opel konsekwentnie zdobywa segment aut dostawczych. Świetnie zostały przyjęte nowe Vivaro i Movano z silnikami BiTurbo, które zadebiutowały w ubiegłym roku. Vivaro Kombi to obecnie lider w segmencie minibus w Polsce” – powiedział Wojciech Mieczkowski, dyrektor generalny General Motors Poland. „Żeby jeszcze bardziej umocnić naszą pozycję wśród polskich przedsiębiorców wprowadzamy ofertę finansowania aut dostawczych Opla w atrakcyjnym leasingu 0%” – dodał Mieczkowski.

We wrześniu niemiecka marka zaproponuje polskim przedsiębiorcom auta dostawcze w nowej ofercie finansowej. Przykładowo Movano z podwoziem do zabudowy specjalistycznej z klimatyzacją można będzie nabyć w cenie od 71 900 zł netto, a Movano furgon z klimatyzacją od 74 900 zł netto, oba modele będą dostępne w leasingu 0%.

[1] Dane za okres styczeń – sierpień 2015 wg PZPM

źródło: media.gm.com