Firma Check Point nawiązuje współpracę z VMware, aby oferować zaawansowane bezpieczeństwo w definiowanych programowo centrach danych
vSEC firmy Check Point integruje się z NSX firmy VMware, aby oferować dynamiczną orkiestrację zaawansowanej ochrony przed zagrożeniami dla całego ruchu sieciowego.
2015-07-15, 17:18

Firma Check Point, największy światowy dostawca rozwiązań z dziedziny bezpieczeństwa internetu, ogłosił dziś rozszerzenie współpracy z VMware Inc. aby rozwinąć kompleksową, najlepszą na rynku ochronę prywatnych środowisk biznesowych w chmurze poprzez nowe, konfigurowalne z poziomu oprogramowania rozwiązanie dla centrów danych. Zabezpieczenie wirtualnych sieci vSEC firmy Check Point teraz integruje się z platformą wirtualizacji sieci NSX™ firmy VMware, celem umożliwienia klientom spójnego zarządzania i egzekwowania zabezpieczeń dla całego ruchu sieciowego w centrach danych.

Każdego dnia firmy stają w obliczu zewnętrznych oraz wewnętrznych zagrożeń dla swoich sieci. Mimo że ostatnie głośne włamania miały miejsce wewnątrz centrów danych, ochrona przed zagrożeniami opiera się dziś głównie na zabezpieczeniach zewnętrznych. Przeniesienie ich do wnętrza firmowej sieci jest skomplikowane i kosztowne. Firmy Check Point i VMware rozwiązują ten problem oferując rozwiązanie oparte na integracji zabezpieczeń sieci wirtualnych Check Point vSEC oraz platformy VMware NSX.

Dzięki VMware NSX, zabezpieczenia stają się integralną częścią infrastruktury sieciowej centrum danych, a dzięki mikrosegmentacji rozwiązanie to jest nie tylko technicznie możliwe do wprowadzenia, ale i ekonomiczne. NSX firmy VMware transparentnie stosuje Check Point vSEC w celu zaawansowanej kontroli ruchu sieciowego. Klienci mogą przyspieszyć wprowadzanie nowych zabezpieczeń oraz utrzymać taki sam poziom bezpieczeństwa dla ruchu wewnętrznego, jaki oferują zewnętrzne bramy dostępowe firmy Check Point. Dziś staje się to szczególnie ważne w dynamicznych środowiskach chmurowych, gdzie aplikacje powinny być dostarczane na żądanie i być przenośne wewnątrz infrastruktury. Połączenie dwóch rozwiązań daje pełne zabezpieczenie ruchu sieciowego, zarówno wchodzącego jak i wychodzącego, przeciwko złośliwemu oprogramowaniu oraz atakom typu APT i zero-day.

Klienci zyskują dzięki:

• W pełni automatycznej, zaawansowanej ochronie przed zagrożeniami w wewnętrznym ruchu sieciowym w obrębie centrum danych
  • Dynamicznym wdrożeniom i skalowalnej strukturze Check Point vSEC dla środowisk definiowanych programowo
  • Kompleksowemu wykrywaniu zagrożeń w całym ruchu sieciowym

„Dzisiejsze dynamiczne centra danych potrzebują szybkiego wdrażania aplikacji. To oznacza, że usługi zabezpieczeń muszą dotrzymywać tempa zasobom obliczeniowym” - powiedział Scott Clinton, starszy dyrektor działu zarządzania produktami partnerskimi, sieci oraz bezpieczeństwa biznesu w firmie VMware. „VMware NSX™ wraz z vSEC firmy Check Point pozwala naszym wspólnym klientom uproszczenie, przyspieszenie oraz orkiestrację zaawansowanych usług bezpieczeństwa Check Point w całym programowo definiowanym centrum danych.”

„Firmy na całym świecie coraz częściej szukają rozwiązań wirtualizacji swoich środowisk. Jeżeli się na to decydują, powinny wiedzieć, że będą miały dostęp do najlepszych rozwiązań w chmurze i infrastruktury zarządzającej, która je wspiera” - powiedział Itai Greenberg, dyrektor działu zarządzania produktami: platformami, centrami danych i zabezpieczeniami w chmurze firmy Check Point Software Technologies.

„Dzięki naszej współpracy z VMware, możemy połączyć ich wiodącą wirtualizację oraz rozwiązania w chmurze z naszymi pierwszorzędnymi zabezpieczeniami, co umożliwi organizacjom pracę bez obawy o utratę danych czy włamanie.”

„Integracja usługi vSEC firmy Checkpoint z NSX firmy VMware pozwala nam na połączenie najlepszych elementów dwóch światów. Najwyższy poziom zabezpieczeń i konsekwentna strategia bezpieczeństwa dla całego ruchu sieciowego centrum danych w celu ochrony poufnych informacji klienta oraz skalowalna mikrosegmentacja i zautomatyzowane procedury bezpieczeństwa w celu przyspieszenia wdrożeń usług” - powiedział Thomas Wikel, nadzorca usług sieciowych Physician's Choice Laboratory Services (PCLS).