Wniosek bez skanowania dokumentów i umowa z gotówką od kuriera – sposób na lawinę finansowych oszustw w sieci
Sprzedaż kont, kradzież tożsamości i przelewy weryfikacyjne, które przynoszą bolesne konsekwencje, to tylko niektóre finansowe oszustwa spotykane w sieci. Dziś hasła „bez wychodzenia z domu” i „wszystkie formalności załatwisz przez internet” zamiast zachęcać, budzą więcej wątpliwości, a 25% Polaków wciąż obawia się płatności online. Jest jednak sposób na bezpieczne załatwienie spraw finansowych w sieci.
2015-06-06, 22:24

Jak nie zostać „słupem” za złotówkę?

Chociaż informacje o hackerach i wycieku danych potęgują wątpliwości przy załatwianiu spraw finansowych w sieci, spora część osób decyduje się na pożyczki i zakładanie kont przez internet. Niestety liczba ofiar przekrętów internetowych rośnie w zastraszającym tempie. Jeden z najczęściej stosowanych przez oszustów chwytów to przelew weryfikacyjny, na który dają się nabrać pożyczkobiorcy i osoby poszukujące pracy. Przelanie niewielkiej kwoty na konto pożyczkodawcy lub pracodawcy oficjalnie ma na celu weryfikację danych zamieszczonych w formularzu, czyli sprawdzenie, czy rachunek bankowy należy do danej osoby. W rzeczywistości jednak w prosty sposób stajemy się tzw. „słupem”, czyli osobą wykorzystywaną do oszustw finansowych bez jej wiedzy. Skradzione dane służą do zakładania kont bankowych i wyłudzania pożyczek na nazwisko ofiary. Innym zabiegiem wykorzystywanym przez oszustów jest sprzedaż anonimowych kont bankowych. Walkę z internetowymi oszustami rozpoczął Wojciech Boczoń, według tygodnika „Polityki” – Elektro Zorro.

Boimy się kradzieży haseł i wolimy płacić gotówką

Z sondy internetowej przeprowadzonej przez firmę Optima na początku 2015 roku wynika, że 22% Polaków nie korzysta z wirtualnego konta bankowego, a 25% z nich ma obawy związane z korzystaniem z sieci w celach finansowych. Najbardziej obawiamy się kradzieży haseł (20%) oraz skomplikowanych procedur i błędów systemowych (16%).39% osób czuje się bezpieczniej, kiedy płaci gotówką. Dodatkowo 58% ankietowanych czuje się pewniej, otrzymując gotówkę i umowę fizycznie, a 49% woli załatwiać formalności finansowe osobiście.

Sposób na bezpieczne decyzje finansowe w sieci

Odpowiedzią na lawinę oszustw finansowych w internecie jest nowy produkt firmy Optima. Pożyczka online łącząca nowoczesność i tradycję pozwala załatwić formalności przez internet, a następnie pożyczkobiorca otrzymuje pieniądze bezpośrednio do domu. Innowacyjny produkt powstał w odpowiedzi na potrzeby klientów oraz ich obawy związane z wirtualnym załatwianiem spraw finansowych. Klient składa wniosek przez internet bez skanowania dokumentów i po kilkudziesięciu sekundach otrzymuje decyzję. Później wystarczy czekać na kontakt kuriera InPostu i umówić się na przekazanie umowy oraz gotówki. Cała procedura gwarantuje klientom bezpieczeństwo i dyskrecję.