Niezwykłe zadania pozornie zwykłego kącika zabaw
Jaką funkcję pełnią strefy zabaw tworzone w miejscach odwiedzanych przez dzieci? Wbrew pozorom nie tylko rekreacyjną. Specjaliści doskonale wiedzą, ile tak naprawdę zadań realizują.
2015-06-03, 23:04

Kąciki zabaw organizowane są przede wszystkim w ośrodkach zdrowia i rozmaitych poradniach, ale także w: sklepach, kawiarniach, obiektach sportowo-rekreacyjnych oraz innych miejscach, w których przez dłuższy czas przebywają dzieci. Dla postronnego obserwatora pełnią rolę bawialni, która pozwala zagospodarować czas najmłodszych. Jednak zdaniem Jolanty Skóry – Dyrektor Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej nr 1 w Krakowie, mają również znaczące funkcje terapeutyczne i dydaktyczne. - Jeśli dziecko jest w miejscu, gdzie potencjalnie może być narażone na stres np. w ośrodku zdrowia czy placówce terapeutycznej, to korzystanie z takiej strefy – miejsca pełnego kolorów i zabawek - pozwala mu rozładować napięcie związane z oczekiwaniem na badanie. Biorąc pod uwagę, że kąciki tego typu zwykle wyposażone są w zabawki edukacyjne, dzieci spędzają w nich czas wyjątkowo kreatywnie. Warto zwrócić również uwagę na to, że nie każdy maluch ma na co dzień dostęp do tego typu gier czy układanek, tym samym kąciki są okazją do poznania takich zabawek również przez dzieci z uboższych środowisk.

Jako, że będąc w takiej bawialni maluch przebywa w swoim świecie a tym samym nie jest skazany na „dorosłe” krzesła oraz pełne napięcia oczekiwanie, łatwiej nam rozmawiać wówczas z dzieckiem. Wspomina o tym m.in. Krystyna Helbin - Wójt miejscowości Polska Cerekiew, gdzie kącik zorganizowany został w Gminnym Ośrodku Sportu i Rekreacji. - Zdarza się, że dziecko uczęszczające na naukę pływania na początku boi się wejść do wody. W takim wypadku instruktor przeprowadza z nim rozmowę, która pomaga wzmocnić pewność siebie i zaufać nauczycielowi. Strefa zabaw to idealne miejsce na taką rozmowę. To tu dziecko czuje się u siebie, czyli bezpiecznie.

Każdy rodzic wie, że przebywanie w miejscu, w którym zorganizowano bawialnię nie naraża dziecka na nudę, a tym samym znacznie ułatwia opiekę nad nim. - Funkcja integrująca jest równie ważna. Zarówno dzieci z rówieśnikami, jak i dziecka z rodzicem. W takim miejscu mogą w 100% poświęcić czas wyłącznie sobie – podkreśla Jolanta Skóra.

Kąciki zabaw nierzadko powstają z połączenia sił. Pomysłodawcą bywa instytucja, ale czasem również osoby trzecie, które następnie włączają w projekt sponsora. Tak było w przypadku kącików pod nazwą Słodka Dolina. Pracownicy koncernu Südzucker Polska S.A. zgłosili przełożonym zapotrzebowanie na takie miejsca w placówkach, do których uczęszczają ze swoimi pociechami. Ponieważ tego typu inicjatywy jak najbardziej wpisują się w politykę i misję firmy, kąciki powstały już w 9 lokalizacjach. 7 w Poradniach Psychologiczno – Pedagogicznych w: Kędzierzynie-Koźlu, Ropczycach, Hrubieszowie, Oławie, Świdnicy, Wrocławiu i Krakowie, a 2 najnowsze w obiektach sportowo – rekreacyjnych w Zakrzowie oraz Ropczycach.