Świetlna iluzja – lampy Perth marki Nowodvorski Lighting
Moda w aranżacji wnętrz lubi zataczać koła, zawsze jednak powraca w zmodyfikowanej wersji. Nowoczesne style czerpią z klasyki to co najlepsze, dodając do niej awangardową nutę w postaci niestandardowych rozwiązań. Jednym z reprezentantów tego nurtu jest najnowsza kolekcja lamp Perth marki Nowodvorski Lighting, która nadaje tradycyjnym przedmiotom nowe znaczenie.
2014-06-02, 19:56

Gra światła i formy

Nowoczesne style często sięgają po inspiracje do klasyki, jednak to co zdecydowanie je wyróżnia to unikalna forma tradycyjnych rozwiązań oraz operowanie przestrzenią i optyczną iluzją. Trójwymiarowe dekoracje, fototapety tworzące złudzenie głębi czy modelowanie wnętrz światłem stanowi znak rozpoznawczy współczesnych, designerskich domów. Takie są również lampy z najnowszej kolekcji Perth marki Nowodvorski Lighting. Z pozoru tradycyjne, wiszące oprawy oświetleniowe o klasycznym, półokrągłym kloszu są w rzeczywistości doskonałym odzwierciedleniem charakterystycznej dla nowoczesności iluzji. Rolę klosza pełni bowiem w ich przypadku ażurowa konstrukcja z symetrycznie rozłożonych i uformowanych w kształt półkuli stalowych pręcików. W ten sposób naśladują formą znane z wielu domów szklane czy plastikowe lampy, a jednocześnie nadają im nowy wymiar. Dodatkowo, dzięki temu, że wykonane zostały z lakierowanej białej lub czarnej stali nabierają wyjątkowo ozdobnego charakteru. Ażurowe oprawy oświetleniowe Perth marki Nowodvorski Lighting, wykorzystując optyczne złudzenia, pozwalają również na ciekawe kreowanie powierzchni. Dzięki wyjątkowo lekkiej budowie i prześwitom, tworzą wrażenie dużej przestrzeni, szczególnie poszukiwanej w niewielkich wnętrzach, a po zapaleniu światła na ścianach i suficie powstają efektowne światłocienie.  Lampy Perth marki Nowodvorski Lighting są wyjątkowe także z uwagi na fakt, że z powodzeniem wpiszą się  w różne kompozycje – klasyczne, dodając im świeżego powiewu oraz nowoczesne, wprowadzając nutę tradycjonalizmu.

Czarno na białym

„Styl bez koloru” bazujący na czarno-białych zestawieniach kolorystycznych, który w latach 90-tych gościł niemal w każdym polskim domu, zniknął z wnętrz na długi czas, by teraz powrócić w odmienionej i unowocześnionej szacie. Z pomieszczeń o białych ścianach i czarnych meblach, zmienił się w wyrafinowane stylizacje salonu, kuchni, łazienki czy sypialni. W tego typu wnętrzach dobór kolorów jest prosty, a klasyczny, barwny duet daje bardzo duże możliwości kompozycyjne. Kluczową rolę odgrywa tu jednak wybór wyposażenia oraz dodatków o designerskiej formie, również tych, które pełnią typowo użytkową rolę. Wymogi modnych, czarno-białych połączeń spełnia najnowsza kolekcja lamp marki Nowodvorski Lighting. Linia Perth to dwie wiszące lampy w jednolitym białym lub czarnym kolorze, które można dowolnie ze sobą zestawiać. W przypadku, kiedy w pomieszczeniu umieszczonych jest więcej lamp, stworzyć można monochromatyczną linię oświetlenia, wykorzystując do tego modele o jednej, wybranej barwie. Łącząc ze sobą wersję białą i czarną można natomiast zbudować efektowne kompozycje. Oprawy oświetleniowe Perth marki Nowodvorski Lighting o długości aż 100 cm oraz stalowym abażurze o średnicy 44 cm i wysokości 29 cm, doskonale sprawdzą się jako główne źródło światła lub oświetlenie pomocnicze w jadalni nad stołem czy nad kuchenną wyspą. Dzięki temu, szykowny dodatek będzie również praktycznym uzupełnieniem wyposażenia mieszkania.

Współczesne aranżacje wnętrz często powracają do znanych przed laty rozwiązań - mebli, wzorów, faktur, kształtów czy zestawień kolorystycznych. Nie odwzorowują ich jednak w całości, a dodają do nich nutę nowoczesności. Takie są również lampy z kolekcji Perth marki Nowodvorski Lighting – połączenie klasycznej kolorystyki i kształtu  z nietypową formą.

Kolekcja Perth marki Nowodvorski Lighting:

Perth white

Długość: 100 cm

Średnica: 44 cm

Wysokość klosza: 29 cm

Cena detaliczna: 92.07 zł brutto

Perth black

Długość: 100 cm

Średnica: 44 cm

Wysokość klosza: 29 cm

Cena detaliczna: 92.07 zł brutto

Firma Technolux Sp.j., od października 2011r. funkcjonująca pod nazwą Nowodworski Sp.j., jest rodzinną firmą prywatną, założoną w 1994 r. Spółka produkuje dekoracyjne oprawy oświetleniowe do wnętrz mieszkalnych oraz obiektów publicznych. Obecnie firma posiada dwa zakłady produkcyjne o łącznej powierzchni 12 000 m2., średniorocznie produkując i sprzedając 3000 sztuk opraw dziennie. Ponad 65% produkcji jest sprzedawane za granicę. Firma eksportuje do: Białorusi, Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Czarnogóry, Czech, Estonii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Irlandii, Kanady, Kazachstanu, Kirgizji, Kosowa, Litwy, Łotwy, na Maltę, do Mołdawii, Niemiec, Norwegii, Rosji, Rumunii, Senegalu, Słowacji, Ukrainy, na Węgry i do Wielkiej Brytanii.