Wieś z pomysłem – program „Razem Możemy Więcej”
Warsztaty komputerowe dla dorosłych, inscenizacje tradycyjnych obrzędów ludowych czy ścieżki edukacyjne i historyczne – to przykładowe projekty, które mogą zrealizować mieszkańcy terenów wiejskich przy wsparciu finansowym uzyskanym w ramach „Razem Możemy Więcej”. 22 października br. rozpoczął się nabór do VIII edycji programu Fundacji EFRWP.
2013-10-22, 21:39

Nabór do programu „Razem Możemy Więcej” potrwa do 18 listopada br. Wnioski mogą składać lokalne organizacje pozarządowe – fundacje i stowarzyszenia, a także podmioty kolegialne, m.in. rady sołeckie, koła gospodyń wiejskich oraz inne grupy mieszkańców, które aktywnie działają na obszarach wiejskich.

W ramach programu można ubiegać się o dotację na realizację projektów z zakresu kultury i oświaty (w tym zachowania dziedzictwa kulturowego czy organizacji zajęć edukacyjnych dla dzieci i dorosłych), ochrony i promocji zdrowia lub budowy małej infrastruktury drogowej, np. ścieżek rowerowych czy chodników. Wszystkie inicjatywy, które zostaną zgłoszone do programu powinny mieć jeden wspólny element – ich realizacja ma wpłynąć na zintegrowanie i aktywizację mieszkańców całej wsi lub gminy oraz zachęcić ich do wspólnego działania.

Podczas oceny wniosków będziemy zwracali szczególną uwagę na to, jak dany projekt wpływa na życie lokalnej społeczności. Chcemy zachęcać do realizacji takich działań, które zaangażują jak największą liczbę odbiorców, a z ich efektów będą mogli korzystać wszyscy mieszkańcy, nie tylko wybrana grupa. Poprzez program „Razem Możemy Więcej” wspieramy mieszkańców wsi w tworzeniu więzi społecznych i wyróżniamy ich aktywność - mówi Krzysztof Lipiński, Z-ca Dyrektora Generalnego Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.

Celem programu jest zachęcanie mieszkańców wsi do samoorganizowania się i wspólnej realizacji lokalnych inicjatyw, które wpłyną na polepszenie życia całej społeczności. W ramach „Razem Możemy Więcej” EFRWP wspiera finansowo projekty organizacji wiejskich oraz pomaga w ich efektywnej współpracy z władzami samorządowymi.

Więcej szczegółów o programie znajduje się pod adresem: http://efrwp.pl/element/ngo-o-programie

O PROGRAMIE:

Program „Razem Możemy Więcej” to jeden z programów społecznych Fundacji EFRWP, którego celem jest wspieranie działań aktywizujących i integrujących osoby zamieszkujące wsie i małe miejscowości. W ramach programu o wsparcie finansowe mogą ubiegać się organizacje pozarządowe, w tym fundacje i stowarzyszenia, posiadające określoną formę prawną, jak i podmioty kolegialne (np. rady sołeckie, koła gospodyń wiejskich i inne), mające swoją siedzibę i prowadzące działalność na terenach wiejskich (wsie i miasta do 5 tys. mieszkańców).

W ramach siedmiu edycji programu EFRWP przyznało dotychczas dotacje na realizację 288 projektów, na łączną kwotę 1 360 763 zł.

O EFRWP:

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od ponad 20 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wspieraniu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej i rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz działaniach społecznych i edukacyjnych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie. Do jednego z najważniejszych zadań Fundacji należy wspieranie oświaty na terenach wiejskich. Od samego początku istnienia EFRWP aktywnie działa na rzecz edukacji oraz wyrównywania szans dzieci i młodzieży, zamieszkujących wsie i małe miasta.

Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl