Najnowsza inwestycja Promotechu - obrabiarka gigant
Jest w pełni zautomatyzowana, bardzo precyzyjna i  wydajna. W nowej hali produkcyjnej Promotechu zamontowana została supernowoczesna,  sterowana numerycznie  obrabiarka japońskiej firmy Mazak.
2013-06-13, 08:27

Imponujących rozmiarów, centrum wiertarsko-frezarskie ze skrętna głowicą CNC to ostania  z dużych maszyn, zakupionych przez Promotech  w ramach wspieranego przez Unię projektu „Wdrożenie do produkcji innowacyjnych typów urządzeń do automatyzacji procesów spawalniczych”.

Warta ponad 1,7 mln zł, wyprodukowana w Wielkiej Brytanii numeryczna obrabiarka została zamontowana i uruchomiona pod okiem brytyjskiego serwisanta w hali Promotechu.

-  Przedstawiciel producenta przeszkolił też naszych technologów i operatorów z zakresu oprogramowania i obsługi tej maszyny- mówi Paweł Zdanowicz, koordynator projektu inwestycyjnego.  -   Dzięki możliwościom nowej maszyny znacznemu skróceniu ulegnie proces obróbki metalowych elementów,  zwiększy się precyzja i jakość ich wykonania.

Wcześniej do spółki stopniowo dostarczane były inne maszyny, m.in. sterowana numerycznie szlifierka włoskiej firmy Tacchella,  mniejsze obrabiarki CNC, komory malarni i śrutowni, sprężarki śrubowe, suwnice, agregaty malarskie i przecinarki taśmowe. Wszystkie stoją w nowej hali, w której Promotech będzie produkował , oparte na własnej myśli technologicznej, innowacyjne urządzenia do automatyzacji spawania, m.in. wycinarki otworów pod właz wejściowy –MCM, czy całą gamę wózków spawalniczych nowej generacji.

Realizacja inwestycji możliwa jest dzięki unijnemu wsparciu – w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego. Białostocki eksporter narzędzi i urządzeń spawalniczych otrzymał na ten cel blisko połowę potrzebnej kwoty. Zakończenie inwestycji przewidziane jest na koniec czerwca.