72,5% wzrost w ATAL SA - wyniki sprzedaży w I kwartale 2013 roku
Rekordowy wynik sprzedaży ATAL SA w 2012 roku uplasował Spółkę w czołówce polskich deweloperów. Z początkiem roku firma nie zwolniła tempa i w pierwszym kwartale br. sfinalizowała aż 207 umów, odnotowując tym samym aż 72,5% wzrost sprzedaży.
2013-04-05, 09:15

ATAL SA zamyka pierwszy kwartał 2013 roku z rekordowym, bo aż 72,5% wzrostem sprzedaży w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Najwięcej, bo 87 transakcji zawarto w Krakowie, gdzie deweloper realizuje projekty Nadwiślańska 11, City Towers Czyżyny, Nowy Żabiniec, Lindego Park oraz Bronowice Residence III. Nie zwolniła również sprzedaż w ramach inwestycji Nowe Polesie w Łodzi oraz na warszawskiej Atal Marinie, gdzie podpisano odpowiednio 32 i 31 umów. W tym okresie sprzedano także 34 lokale w ramach wrocławskich projektów Agrestowa Aleja, Osiedle Mieszczańskie, Zielona Etiuda, Zielone Wojszyce i Ville Murano. Natomiast w Katowicach na Osiedlu Ligota Park nabywców znalazły 23 mieszkania.

Po raz kolejny nasi Klienci docenili wysoką jakość naszej oferty. Ponad dwukrotnie więcej mieszkań sprzedaliśmy w Krakowie i Łodzi, a w Katowicach wzrost sięgnął aż 77%. Dużym zainteresowaniem cieszy się także nasz warszawski projekt Atal Marina

– komentuje Zbigniew Juroszek, Prezes ATAL SA. Planujemy ciągły rozwój naszej działalności i kolejne realizacje w największych miastach Polski. Intensywnie badamy także możliwości inwestycyjne w stolicy Czech i jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie rozpoczniemy działalność w Pradze jeszcze w 2013 roku – dodaje Juroszek.

Nabywcy doceniają elastyczność dewelopera, która przejawia się w indywidualnym podejściu do Klienta, wsparciu przy dokumentacji dla banków, czy wydłużaniu rezerwacji mieszkań, a także jego wiarygodność. Ponadto ATAL wprowadza szereg udogodnień i promocji, które ułatwiają Klientom podjęcie decyzji oraz przejście przez cały proces zakupu własnego M. Stale rozwijany jest także cieszący się dużym powodzeniem wśród Klientów program wykończenia wnętrz „Atal Design”.

Wieloletnia obserwacja i działalność na największych rynkach w Polsce pozwalają nam na trafną identyfikację trendów i odpowiadanie na potrzeby mieszkańców Krakowa, Wrocławia, Warszawy, Katowic oraz Łodzi, a także przygotowanie odpowiedniej oferty promocyjnej – dodaje Ewelina Juroszek, dyrektor ds. sprzedaży ATAL SA.

Obecnie deweloper oferuje szereg promocji wiosennych. Na wrocławskim Osiedlu Agrestowa Aleja miejsca w garażu podziemnym dostępne są za 19 000 zł brutto, a wykończenie standard za jedyne 100 zł za metr kwadratowy. Z promocyjnej ceny wykończenia skorzystać może również pięciu pierwszych klientów najnowszej wrocławskiej inwestycji ATAL – Dyrekcyjna 33. Natomiast Osiedle Mieszczańskie II przy zakupie mieszkania o powierzchni powyżej 53 mkw. oferuje wykończenie standard gratis.

Natomiast w Krakowie w ramach inwestycji Bronowice Residence III A przy zakupie mieszkania oferowane jest darmowe wykończenie tarasu, a na City Towers Czyżyny oraz Lindego Park komórka lokatorska gratis. Na najpopularniejszej krakowskiej inwestycji Nadwiślańska 11 aktualnie wykończenie standard dostępne jest za jedyne 100 zł za metr kwadratowy.

***

ATAL S.A to firma deweloperska obecna na polskim rynku od ponad 20 lat. Specjalizuje się w budownictwie kompleksów mieszkaniowych, biurowych i handlowo-magazynowych zlokalizowanych w obrębie największych miast w Polsce. Firma aktualnie prowadzi 15 projektów inwestycyjnych m.in. w Krakowie, Katowicach, Łodzi, Wrocławiu oraz w Warszawie. Założycielem i właścicielem firmy jest znany polski przedsiębiorca Zbigniew Juroszek. Stabilność Spółki gwarantuje kapitał własny o wartości ok. 200 mln PLN. Do tej pory deweloper sprzedał ponad 3350 mieszkań o powierzchni ponad 200 tys. mkw. ATAL SA jest członkiem Polskiego Związku Firm Deweloperskich, uczestniczy w programie Rzetelna Firma oraz Firma Wiarygodna Finansowo. W 2011 roku dewelopera wyróżniono tytułem Firmy Roku Ziemi Cieszyńskiej. W 2012 roku wszedł do grona Gazel Biznesu oraz po raz kolejny został Perłą Polskiej Gospodarki.