Opel sprzedał już 30 000 samochodów na polskim rynku
Najlepszy roczny wynik Opla w Polsce od 2004 roku. 15 proc. wzrost sprzedaży w 2015 roku. Nowy przebój Opla: świetne przyjęcie nowej Astry.
2015-12-17, 10:01

Warszawa. Wprawdzie do końca roku zostało jeszcze trochę czasu, ale w Oplu już są powody do tego by świętować. Niemiecka marka może określić mijający 2015 rok jako bardzo udany. Sprzedaż Opla przekroczyła w ostatnich dniach liczbę 30 000[1] samochodów. Dzięki tak dobremu wynikowi już wiadomo, że do końca 2015 roku Opel osiągnie najwyższy wolumen sprzedaży w Polsce od 2004 roku. W listopadzie niemiecki producent uzyskał wynik na poziomie 29 070[2] egzemplarzy, co oznacza 15% wzrostu w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej i jednocześnie przekroczył wolumen sprzedaży całego 2014 roku.

„W mijającym roku ponownie osiągniemy rekordowy wynik sprzedaży. Przekraczając ponad 30 000 sprzedanych egzemplarzy udowodniliśmy, że Opel jest czołowym graczem na polskim rynku. Serdecznie dziękujemy wszystkim klientom, którzy obdarzyli nas zaufaniem i wybrali Opla” – powiedział Wojciech Mieczkowski, dyrektor generalny General Motors Poland. „Wchodzimy w kolejny rok ze świetnymi produktami, w tym kolejną generacją naszego największego bestsellera – nową Astrą. Cieszymy się, że ten produkowany w Polsce model spotkał się na naszym rynku z bardzo dobrym przyjęciem. Już wiosną do polskich salonów trafi wersja kombi, czyli Nowa Astra Sports Tourer” – dodaje Mieczkowski.

Astra to jeden z głównych filarów tegorocznego sukcesu Opla. Auto zebrało wiele pochlebnych recenzji oraz branżowych nagród, w tym SAFETYBEST 2015 i Złotą Kierownicę  za 2015 rok. Astra jest również jednym z 7 finalistów w walce o tytuł Car of The Year 2016. W całej Europie zebrano już ponad 65 000 zamówień na ten najbardziej udany model Opla, mimo że na większości europejskich rynków pojawił się on dopiero w listopadzie.

[1] Liczba na bazie danych importera

[2] Dane wg PZPM na podstawie CEP